Skip to content
Politică

Ion Cristoiu dezvăluie o serie de picanterii din culisele interviului dat de Gabriel Oprea la B1: ”Cu o zi înainte de emisiune…”

Jurnalistul Ion Cristoiu dezvăluie mai multe elemente din culisele interviului realizat duminică seară de Cătălin Striblea, la B1, cu actualul premier interimar Gabriel Oprea și în cadrul căruia a avut o intervenție și premierul Victor Ponta.

Potrivit relărilor făcute de Ion Cristoiu într-un editorial pentru evz.ro, cu o zi înainte de interviul lui Gabriel Oprea a aflat că în emisiunea ”Ultimul cuvânt” va interveni telefonic și Victor Ponta: ”La auzul știrii am pus imediat o întrebare ținînd de normele profesiei: Dar Gabriel Oprea e de acord cu această intervenție?”

Ion Cristoiu oferă răspuns la această întrebare și dezvăluie că întâlnirea dintre Oprea și Ponta în emisiunea lui Cătălin Striblea de la B1 a fost stabilită de cei doi: ”Întîlnirea a fost stabilită de cei doi Gabriel Oprea și Victor Ponta ca un moment public menit a risipi toate speculațiile despre relația din Coaliția de Guvernămînt.”

De asemenea, pornind de la declarațiile făcute de liderul UNPR, Cristoiu subliniază că Oprea nu îl va trăda pe Victor Ponta pentru că actualul premier interimar nu visează să ocupe această poziție. Dorința lui era legată de scaunul de scaunul de șef al SRI, după cum a mărturisit în cadrul emisiunii de duminică seară de la B1.

”Întîlnirea de duminică seara închide jocurile, cum spunea Cătălin Striblea după emisiune.

PNL și Klaus Iohannis, dacă au pariat pe UNPR în răsturnarea Guvernului Ponta, trebuie să renunțe la asta. Generalul nu va trăda PSD. Și nu atît pentru că e General (parcă n-ar fi atîtea exmple de trădări ale Generalilor, ca de pildă, trădarea de la Spargerea Carpaților din primăvara lui 1944, avîndu-și cauza în trădarea Generalilor români, care nu mai pariau pe Mareșal!), ci pentru că UNPR ar avea numai de pierdut schimbînd tabăra. Generalul e conștient că ar fi folosit pentru spargerea Coaliției, după care i s-ar da un picior în fund.”, precizează Ion Cristoiu în editorialul pentru evz.ro.

Iată relatările și explicațiile pe larg ale lui Ion Cristoiu din Evenimentul Zilei, despre interviul lui Gabriel Oprea oferit  lui Cătălin Striblea:

”Duminică, 28 iunie 2015, seara, de la 21.30 la 23, la B1tv s-a desfășurat o emisiune crucială pentru situația din Coaliția de guvernămînt și, prin asta, evident, deosebit de importantă pentru întreaga scenă politică. E vorba de întîlnirea în direct, întîia oară nu după internarea premierului, dar chiar și după ani întregi (ca să nu greșesc zicînd întîia oară în postdecembrism) dintre Victor Ponta și Gabriel Oprea în hotarele interviului acordat de Gabriel Oprea lui Cătălin Striblea, interviu la care am fost, ca de obicei în astfel de formate, secundul moderatorului.

De precizat pentru cei care n-au urmărit emisiunea că premierul interimar se afla în studio, iar premierul plin la Istanbul, de unde a intervenit la telefon.

După emisiunile de acest format, mai rămîn cîteva minute în sala de intrare în studio, fie cu invitatul, fie cu realizatorii emisiunii, Cătălin Striblea și Mura Frânculescu.

Cătălin Striblea a rezumat în chip fericit ce s-a întîmplat în emisiune:

S-au închis toate jocurile! Ce dracu’ mai facem noi mîine seară? Noi, erau moderatorii tv, cei care s-au hrănit zdravăn din zvonurile, ipotezele, scenariile și chiar intoxicările stîrnite de recentele evenimente bulversante:

Autosuspendarea lui Victor Ponta și numirea lui Gabriel Oprea ca premier interimar.

Da, sînt de acord că emisiunea a închis, cel puțin pentru un timp, jocurile pe scena noastră politică.

Pentru a fi convingătoare, aserțiunea are nevoie de cîteva amănunte de culise, foarte importante, sub semnul adevărului că analistul trage concluzii nu numai din conținutul unui eveniment, dar și din amănunte aparent lipsite de preț.

Potrivit înțelegerilor, Ultimul cuvînt de duminică seara trebuia să fie un dialog cu Gabriel Oprea susținut de Cătălin Striblea în postură de căpitan și de subsemnatul în postură de secund. Un format folosit de B1tv și în cazul altor interviuri: cu Traian Băsescu, cu Sebastian Ghiță, cu Elena Udrea, cu Călin Popescu Tăriceanu.

(…)
Cu o zi înainte de emisiune, am aflat că va interveni și Victor Ponta de la Istanbul. Mi s-a precizat că Victor Ponta a solicitat asta, după ce-a văzut promo cu interviul pe care urma să-l dea Gabriel Oprea.

La auzul știrii am pus imediat o întrebare ținînd de normele profesiei:

Dar Gabriel Oprea e de acord cu această intervenție?

Invitatul emisiunii e Gabriel Oprea și eu, spre deosebire de Răzvan Dumitrescu din 2009, cînd i-a intins, la comanda lui SOV, pe Realitatea tv, lui Traian Băsescu capcana cu filmulețul cu copilul, cred că normele profesiei ne impun să respectăm voința invitatului. În condițiile acestea, marea problemă se dovedea acceptul lui Gabriel Oprea. A rămas stabilit că-i vom cere voie lui Gabriel Oprea chiar în emisiune să intervină și Victor Ponta. Deosebit de important pentru analiză rămîne precizarea că nu postul a avut inițiativa acestei intervenții, ci însuși Victor Ponta.

Ulterior, mi s-a spus că Gabriel Oprea știe de această intervenție și că e de acord cu ea. Conducerea postului îi ceruse lui Victor Ponta să se înțeleagă cu Gabriel Oprea asupra acestei intervenții. Victor Ponta și-a asumat misiunea de a vorbi cu Gabriel Oprea despre intervenția sa într-o emisiune în care invitatul era Gabriel Oprea. Duminică spre seară, pe site-ul PSD a apărut anunțul că Victor Ponta va interveni la B1tv, de la 21.30, la emisiunea în care era intervievat Gabriel Oprea. Gabriel Oprea își anunțase participarea pe site-ul Guvernului. Victor Ponta și-o anunța pe site-ul PSD.

Și nu întîmplător.

Ținea să avertizeze activul PSD că intervenția va fi una lămuritoare pentru poziția sa față de zvonurile și știrile despre relația PSD-UNPR, despre relația premier plin, premier interimar.

Întîlnirea în direct nu mai apărea astfel sub semnul întîmplătorului, ca în alte cazuri, cînd invitatul se referă critic la cineva care nu e în studio, și moderatorul, dacă are conștiință de profesionist, îl sună pe cel criticat pentru un drept la replică în direct.

Nu, întîlnirea a fost stabilită de cei doi Gabriel Oprea și Victor Ponta ca un moment public menit a risipi toate speculațiile despre relația din Coaliția de Guvernămînt. Că e așa o dovedește și atitudinea lui Gabriel Oprea pe parcursul intervenției. De regulă, invitatul din platou înghite cu greu intervenția telefonică a altuia fie și din motivul că-i răpește timp din prestația sa. De aceea, realizatorii emisiunii permit cu inima strînsă astfel de momente, îngrijorați de reacția imprezibilă a invitatului. Gabriel Oprea n-a dat semne de nerăbdare pe parcursul dialogului nostru cu Victor Ponta. Reacția sa, dar mai ales faptul că era de acord cu toate cele spuse de Victor Ponta, mi-a confirmat bănuiala că se înțelesese cu Victor Ponta să facă din această emisiune un moment de semnale date PSD, Coaliției, dar și PNL și lui Klaus Iohannis.

(…)

Adunînd și trăgînd linie, să vedem ce semnale au vrut să dea cei doi:

1. Contrar aparențelor, Gabriel Oprea n-are ambiții de a fi altceva decît un simplu interimar. Pentru a semnala asta, Victor Ponta a dezvăluit că discută zilnic la telefon cu Gabriel Oprea (așa cum discuta și înainte ca acesta să fie interimar!!!), discuții în care se iau decizii privind guvernarea. Aflat în studio, Gabriel Oprea a confirmat că așa e.

2. Contrar declarațiilor din PSD, în chestiunea MRU, PSD dezleagă UNPR să voteze cu Klaus Iohannis, fără riscul unei ruperi a Coaliției. Semnalul e limpede: Coaliția e mult mai flexibilă decît se crede și, prin urmare, și alte momente trebuie tratate din acest unghi de vedere.

3. Fiecare dintre membrii Coaliției are dezlegare să aibă o atitudine proprie față de Klaus Iohannis. Prin urmare, întîlnirile lui Gabriel Oprea cu Klaus Iohannis, știrile privind înțelegeri secrete ale UNPR cu președintele nu pot fi semnficate drept semne de rupere a Coaliției. Semnalul a fost dat prin reacția lui Gabriel Oprea la atacul lui Victor Ponta împotriva lui Klaus Iohannis, cel mai dur atac după scrutin, reluare a unei teme de campanie:

Acesta ne crede pe noi, românii, iobagii săi!

Gabriel Oprea a susținut și în emisiune că în materie de Siguranță națională e total de partea președintelui, el stimînd pe toți președinții. Numai că la atacul lui Victor Ponta n-a reacționat nici măcar cu o încruntare. Victor Ponta are libertatea, ca membru al Coaliției, să spună altceva despre președinte.

4. Pe Gabriel Oprea, PNL și Klaus Iohannis nu pot paria pentru o trădare de dragul postului de premier. Gabriel Oprea a insistat în chip ostenativ că nu vrea postul de premier în veci și nu că nu-l vrea pentru că e al lui Victor Ponta. A fost, cred, cel mai important semnal care s-a vrut dat prin această emisiune:

Nu contați pe mine, pentru că nu mă puteți amăgi nici măcar cu postul de premier. Visul meu a fost să ajung director al SRI!

5. Binomul SRI-DNA a pariat, punînd la cale lovitura de stat de înlăturare a Guvernului Victor Pont prin intermediul DNA, pe trădarea lui Gabriel Oprea. Arătînd că nu vrea în veci să fie premier, Gabriel Oprea a lăsat să se înțeleagă că nici demisia lui Victor Ponta nu-l va face să-și schimbe decizia de a nu-i lua locul premierului. Prin urmare, orice măsură abuzivă ar lua Binomul împotriva lui Victor Ponta, tot nu va duce la căderea Guvernului și aducerea la putere a unui Guvern SRI.

Întîlnirea de duminică seara închide jocurile, cum spunea Cătălin Striblea după emisiune.

PNL și Klaus Iohannis, dacă au pariat pe UNPR în răsturnarea Guvernului Ponta, trebuie să renunțe la asta. Generalul nu va trăda PSD. Și nu atît pentru că e General (parcă n-ar fi atîtea exmple de trădări ale Generalilor, ca de pildă, trădarea de la Spargerea Carpaților din primăvara lui 1944, avîndu-și cauza în trădarea Generalilor români, care nu mai pariau pe Mareșal!), ci pentru că UNPR ar avea numai de pierdut schimbînd tabăra. Generalul e conștient că ar fi folosit pentru spargerea Coaliției, după care i s-ar da un picior în fund.

Rămîne de văzut în aceste condiții ce alte mijloace vor apela Binomul SRI-DNA și PNL pentru a răsturna Guvernul Victor Ponta în favoarea unui Guvern SRI, primul Guvern făcut de Securitate în istoria României.”, explică Ion Cristoiu într-un editorial postat pe evz.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *