Skip to content
Politică Video

Ion Cristoiu, profeții electorale: De regulă evit aceste triumfalisme, dar… EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews a fost jurnalistul Ion Cristoiu.

Astfel, deși de obicei evită, gazetarul a făcut totuși câteva predicții înaintea alegerilor locale de duminică, 5 iunie: „Nu cred că va fi diferență așa de mare între Predoiu și Gabriela Firea”

Totodată, Cristoiu a vorbit și despre diferențele dintre scorurile electorale date de sondaje și ceea ce se întâmplă în mod real în ziua alegerilor, dar și despre lupta de la nivelul sectoarelor și șansele candidaților pentru câștigarea primăriilor.

(21:09 – 24:57)

Dan Bucura: Haideți să mergem un pic pe profețiile electorale, să le spunem așa. Ce credeți că se va întâmpla la București, la Capitală? Gabriela Firea câștigă sau poate să facă cineva surpriză?

Ion Cristoiu: De regulă, eu evit profețiile și, mai ales, evit aceste triumfalisme de dinainte de alegeri. Nu cred că va fi diferență așa de mare între Predoiu și Gabriela Firea cum se spune, pentru că va ieși electoratul captiv și cred că din acest punct de vedere, deși Nicușor Dan, am și spus, e opțiunea mea, nu cred că va avea așa de mare succes pentru că nu cred că vor ieși ca la sondaj. Problema la sondaj este…sondajul și votul, este simplu. Sondajul, vine omul pe stradă…

Dan Bucura: L-ai prins pe om…

Ion Cristoiu: …da, eram și eu la bibliotecă, mă suna cineva, nu știu, INSCOP, mă rog, eram la bibliotecă, vreau și eu. Te-a prins: 1. El răspunde că nu îl costă nimic. „Da, pe cine ai vota? Pe X-ulescu”. După asta, uneori, el zice „Da, votez pe X-ulescu pentru că nu vreau să se vadă că votez cu Y”. Da la vot, știți cum e, trebuie să te scoli de dimineață, ăla zice, „Aoleu, dar de ce să mă duc la vot, e departe, e coadă. Și atunci vor conta foarte mult masele de oameni care vor fi scoși la vot, dar în același timp trebuie să ne așteptăm și la un vot anti guvernul Cioloș care va fi pro PNL. Deci s-ar putea că acum să fie valul acela de mânie, de revoltă față de guvernul Cioloș, identificat cu PNL-ul, din nenorocire pentru PNL.

Dan Bucura: Și pe sectoare așa, pe rând schematic, vedeți o altă culoare decât roșu? Se mai poate câștiga și de alt partid?

Ion Cristoiu: Nu văd pentru că, deși surprinzător, la Sectorul 1 te așteptai la Chiliman să se impună din punctul acesta de vedere…

Dan Bucura: Cred că nu s-a legat foarte mult de actualul candidat poate sau nu suficient…

Ion Cristoiu: Nici nu prea a ieșit public, nu știu de unde s-a scos. Adică față de Piedone sau față de….

Dan Bucura: Piedone a rămas un fenomen. PSD-ul nu a fost în stare să și-l valorifice, fiind totuși în bucătăria sa, până la momentul Colectiv, și uite că l-au luat alții și îl folosesc – îl plimbă ca pe urs.

Ion Cristoiu: Eu nu sunt în Sectorul ăla, eu sunt în 1, care e catastrofă, din punctul ăsta de vedere. Uneori, rămân și eu uluit cum a putut să facă unele lucruri Chiliman acolo. Dar, în cazul lui Piedone a fost o nedreptate. Sigur că din punct de vedere politic, petrecându-se în Sectorul tău, tu răspunzi din punctul ăsta de vedere. Am înțeles că a făcut foarte multe lucruri. Deci, eu cred că va conta, nu pot să spun curat, la sectoare nu va fi atât un vot politic, cât va conta mult omul și surprinzător votul va fi inerțial, va merge pe omul care a mai fost sau care este…

Dan Bucura: Deci, credeți că acolo au o șansă liberalii să ia Primăria până la urmă, folosind acest raționament.

Ion Cristoiu: Nu știu, la 1 am înteles că…

Dan Bucura: La 4.

Ion Cristoiu: La 4, da, e Piedone deja transferat. A, și până la urmă nu a funcționat critica la nivel… Până la urmă, știți că este frumos, te laudă presa, te laudă Ambasada Americană, DNA, în general, dar până la urmă pierzi alegerile. Dacă pierzi alegerile, degeaba – și Ambasada Americană zice – mi-ai fost băiat simpatic, dar ai pierdut alegerile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *