Skip to content
Politică

Ion Cristoiu, scenariu incendiar despre doi inculpați din dosarul Microsoft: ”Băsescu mi-a confirmat bănuielile”

Jurnalistul Ion Cristoiu explică, într-un editorial postat pe blogul personal, ce bănuială i-ar fi fost confirmată de spusele lui Traian Băsescu în cadrul unei intervenții telefonice la B1 TV, din emisiunea ”Ultimul cuvânt.”

Potrivit ziaristului, Claudiu Florică și Dinu Pescariu ar fi ofițeri acoperi ai unui Serviciu secret românesc. Ion Cristoiu subliniază că, indiferent câte fapte de corupție ar fi făcut cei doi inculpați, acestora ”nu li se întâmpla nimic” pentru că ”sunt pe o listă.”

Citește și: EXCLUSIV DOCUMENT PSnews.ro vă prezintă rechizitoriul DNA din dosarul ”Microsoft”. Ce sumă de bani ar fi încasat un fost ministru PDL pentru ”promovarea” unui HG

”S-au implicat Claudiu Florică și Dinu Pescariu în Afacerea Microsoft în virtutea unui ordin?
Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că respectivilor nu li se întîmplă nimic indiferent cîte fapte de corupție comit, pentru că sunt pe o listă.
E lista cu ofițeri acoperiți?
Cred că da.
Altfel DNA nu-și putea permite scandaloasa scoatere de sub urmărire penală exact a celor care au fost creierul Afacerii Microsoft.”, punctează Ion Cristoiu pe blogul personal.

Reamintim că Direcția Națională Anticorupție a clasat, în 24 martie, acuzațiile față de două nume importante din dosarul Microsoft și anume Claudiu Florică și Dinu Pecariu. Astfel, nu vor mai fi urmăriți penal. Împotriva celor doi se începuse urmărirea penală pentru fapte de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

”Am intervenit prin telefon la emisiunea lui Cătălin Striblea de la B1 Tv pentru o părere despre lobby-ul făcut de Klaus Iohannis în favoarea celei mai puternice firme austriece de jefuire a pădurilor Românești și în defavoarea industriei românești de mobilă.

La un moment dat, intervenind și el prin telefon, dar în chestiunea Alro,Traian Băsescu a fost întrebat de Cătălin Striblea despre abuzul DNA constînd în clasarea acuzațiilor aduse celor care au inițiat Afacerea Microsoft: Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Dragoș Stan.

Traian Băsescu a răspuns prin a invoca o listă de persoane îmbogățite prin corupție, dar cărora nu li se întîmplă nimic: Remus Truică, Eugen Bejenariu, Claudiu Florică, Dinu Pescariu.
Eu l-aș fi adăugat și pe Ovidiu Tender.

Cum n-am mai fost timp să intervin și eu, n-am putut susține că Traian Băsescu mi-a confirmat bănuielile expuse în articolul din Evenimentul zilei, pus pe site-ul ziarului miercuri seara, la ora 20.00:
Claudiu Florică și Dinu Pescariu sunt ofițeri acoperiți ai unui Serviciu secret românesc.

Repet demonstrația din Evenimentul zilei.

Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost scoși de sub urmărire penală potrivit articolului 315 din Noul Cod de Procedură Penală:

„1)Clasarea se dispune cînd:
a) nu se poate începe urmărirea penală întrucât nu sunt întrunite condițiile de fond şi forma esenţiale ale sesizării ori există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1)
b) nu se poate pune în mişcare acţiunea penală sau această nu mai poate fi exercitată întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).”
Articolul 16, aliniatul 1 se referă la cazurile în care „Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată”.

Examinînd cauzele pentru care cineva poate fi scos de sub urmărire penală de către procurorul de caz, am exclus clasicele cauze gen fapta nu există, invocate și în vechiul Cod de procedură penală.
Mi-a atras atenția cauza invocată la litera d, o noutate față de vechiul Cod:
„d) există o cauza justificativă sau de neimputabilitate”.

Noul Cod penal definește cauza de neimputabilitate și cauza justificativă.

Am exclus cauza de neimputabilitate, pentru că ea se referă la situații imposibile în cazul celor doi. Articolele 23-30 care reglementează imputabilitatea vizează contrîngerea de a comite o faptă, eroarea etc.

Noutate în Codul penal, Cauzele justificative sunt definite prin articolele 20-22. Articolul 21, aliniatul 2, sună astfel:
„(2) Este de asemenea justificata fapta prevazuta de legea penala constand in indeplinirea unei obligatii impusa de autoritatea competenta, in forma prevazuta de lege, daca aceasta nu este in mod vadit ilegala.”

S-au implicat Claudiu Florică și Dinu Pescariu în Afacerea Microsoft în virtutea unui ordin?
Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că respectivilor nu li se întîmplă nimic indiferent cîte fapte de corupție comit, pentru că sunt pe o listă.
E lista cu ofițeri acoperiți?
Cred că da.
Altfel DNA nu-și putea permite scandaloasa scoatere de sub urmărire penală exact a celor care au fost creierul Afacerii Microsoft.”, precizează Ion Cristoiu într-un editorial postat pe blogul personal.

Citește și: Surpriză de proporții în dosarul Microsoft. Acuzațiile față de două nume importante, clasate

3 comentarii la “Ion Cristoiu, scenariu incendiar despre doi inculpați din dosarul Microsoft: ”Băsescu mi-a confirmat bănuielile”

  1. Pai este evident. Unde sunt o parte din banii de spaga? oricat ai aduna sumele declarate de Pescariu, Stelu, Cocos sau sandu, nu iese socoteala. Domn Coldea, nu va intreb cum e cu banii pentru rascumpararea jurnalistilor, dar cred ca ar trebui sa va intreb unde sunt banii din spaga de la Microsoft…ca nu iese socoteala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *