Skip to content
Politică Video

Ion Cristoiu, scenariu negru pentru alegerile locale: „O victorie zdrobitoare a PSD-ului va fi o catastrofă pentru PSD!” EXCLUSIV (VIDEO)

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews.

Astfel, Ion Cristoiu a vorbit despre scenariile marilor partide politice care au marcat întreaga perioadă a campaniei electorale, precum și despre mentalitatea potrivit căreia foștii primari cercetați de DNA ar fi beneficiat de un câștig detașat la alegerile de pe 5 iunie.

În acest context, jurnalistul a vorbit și despre posibilitatea formării unei coaliții parlamentare care să îl suspende pe președintele Iohannis.

 

(0:00- 15:44)

Dan Bucura: Invitatul Dialogurilor PSnews de astăzi este scriitorul, jurnalistul, analistul politic şi cred că şi părintele sau unul dintre părinţii presei româneşti postdecembriste: domnul, maestrul Ion Cristoiu. Bine aţi venit, maestre!

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Dan Bucura: E prima oară în studioul nostru, la PSnews.

Ion Cristoiu: Da, e prima oară.

Dan Bucura: Poate vă mai aşteptăm şi cu alte ocazii. Cu ocazia asta, vă fac o invitaţie în avans. Sigur: momentul de ultimă sută de metri a campaniei electorale va face şi principalul obiectiv al dialogului nostru de astăzi. Prima întrebare ar fi: cum vi s-a părut această campanie electorală? Foarte mulţi au spus că a fost una dintre cele mai stinse, obscure, liniştite – nici nu ştiu cum s-o descriu. Dumneavoastră cum aţi văzut-o, aşa, acum, ajunsă aproape la final?

Ion Cristoiu: Eu am văzut-o ca o catastrofă pentru democraţia românească. Atmosfera dinainte, de la alelalte campanii (panouri, tricouri) creează şi crea, creează şi în alte părţi ale lumii o atmosferă – o atmosferă de eveniment. Sigur că nu aveau… Puteai să pui o pădure de panouri într-un oraş – nu înseamnă că oamenii îl votau pe cel de pe panouri. Dar creau o atmosferă. Perioadele de campanie electorală sunt perioadele de mare educaţie civică, de mare educaţie politică. Oamenii, până atunci, nu sunt interesaţi şi noi, în loc să folosim acest moment… că foloseai prilejul, creând, întreţinând această atmosferă, de mare eveniment, care va fi pe 5 iunie, oamenii începeau să se implice. Pe de o parte, votau mai mult în cunoştinţă de cauză decât acum şi, pe de altă parte, alte generaţii de tineri aflau că există, că sunt alegeri locale, că sunt într-un singur tur, ce trebuie să faci. Or, această atmosferă n-am înţeles-o – a omorât un moment de educaţie civică.

Dan Bucura: Și totuși legea și legile, că e un pachet de legi în toată povestea asta și au dat-o ei, politicienii, care ar trebui să fie cei mai interesați și de a fi prezenți, și de a avea voie să aibă o campanie electorală. De ce să-și fi tăiat singuri craca de sub picioare?

Ion Cristoiu: Au făcut dinadins. Deci, noi asistăm la … la ora actuală cu o uriașă ipocrizie a partidelor mari – PSD, PNL … pe de-o parte, mai ales PNL-ul în discuțiile publice spun că sunt pentru înnoirea clasei politice, pentru reformă. Pe de altă parte, au făcut această lege care, într-un fel e favorabilă marilor partide pentru că vor ieși electoratul lor, electoratul care e scos de structuri…

Dan Bucura: De disciplinați…

Ion Cristoiu: … de disciplinați. Au făcut tot ce a fost posibil ca să nu fie două tururi. Două tururi ar fi fost un moment extraordinar pentru democrație că în cele două tururi s-ar fi dezvoltat… vă imaginați și voi, și jurnaliștii, și, în plus, alegerile în două tururi ar fi dat posibilitatea să se afirme între cele două tururi și alte personalități. Gândiți-vă că duminică seara s-a terminat. Dacă erau două tururi începeau: discuții, apărea un om de pe locul doi care poate era un independent, sau poate apărea un locul trei care îi dădea celui de pe locul întâi voturile. Eu cred că a fost făcut dinadins ca să iasă numai electoratul lor de partid al structurilor.

Dan Bucura: Dacă, din punct de vedere al candidaților ei nu prea au jucat în spațiul public, în schimb a existat un jucător – nu neapărat în campanie, dar în precampanie cu siguranță a fost extrem de vizibil – mă refer la DNA. În ce cheie să decriptăm acest joc și dacă e bine pentru democrație ca acest jucător tacit să existe inclusiv într-o campanie electorală?

Ion Cristoiu: Nu e bine nici pentru democrație, dar în primul rând nu e bine pentru DNA. Lupta împotriva corupției în varianta penală (pentru că lupta împotriva corupției presupune și… nu poate fi redusă numai la pedepsirea corupților – trebuie și crearea unui întreg… lucruri mai complicate), deci felul, imaginea – nu știu dacă a fost dinadins sau nu, de tendențiozitate – de chemare a unor primari sau candidați acum (că puteau fi chemați după sau înainte), nu ține cont de psihologia poporului român. Deci, românii au o dracovenie – în sensul că îi enervează când vrei să le vâri ceva pe gât. Eu cred că dacă vom avea (ce dau sondajele) acel succes al PSD-ului va fi și ca urmare a campaniei duse de DNA. Românii vor spune: de ce să ne impui tu? O să râdeți… deși trei sferturi din oamenii pe care îi întrebăm spun că nu îi interesează politica, votul, să știți că chiar sunt  mândri. Undeva, așa, spun ei: lasă, că depinde de mine. Deci, niciodată nu e bine și avem exemplul lui Ceaușescu, să sfidezi, să întinzi coarda cu acea masă uriașă care sunt votanții. 

Dan Bucura: Credeți că acest gen de mentalitate este cea care a permis să existe fenomene de tipul Chiliman, Onțanu, Oprescu, Vanghelie? Oameni pe care DNA-ul i-a ostracizat în ultima perioadă și nu neapărat recentă, ci de mult timp, și care dacă ar fi candidat (unii chiar candidează) astăzi, spun casele de sondare, ar fi câștigat aproape cu siguranță primăriile unde au candidat?

Ion Cristoiu: Sunt mai multe cauze. Principala este un lucru pe care am mai spus-o noi, jurnaliștii, adică noi reducem România, după cum spunea Zaharia Stancu, uităm țara de dincolo de Chitila. Adică noi reducem România la Palatul Prezidențial, Palatul Victoria, Casa Presei Libere și Parlamentul.  Și considerăm că tot ce se întâmplă aici… ați văzut  – pe site-urile noastre, agențiile noastre de știri, la televiziunile noastre – au un ecou extraordinar în țară. Or, judecata omului simplu al celui care votează, care iese la vot, se bazează în primul rând pe partea de viață cotidiană economică. Deci, foarte mulți primari, mai ales în materie de primari, sunt judecați după ce au făcut. Am avut… am stat de vorbă în ultimul timp cu tineri care spuneau că nu votează și i-am întrebat și ei au zis că ar fi votat cu Onțanu. Pai de ce? Pentru că a făcut ceva. Cu Piedone… a făcut ceva. Deci, vedeți? La un moment dat la nivel local oamenii vor un primar care să facă ceva pentru ei. Nu-l vor nici cinstit și, repet, după părerea mea, în perioada asta DNA-ul putea să facă o pauză… nu-l costa nimic. Adică au și venit… la un moment dat am avut impresia că la Olguța Vasilescu au făcut dinadins.

Dan Bucura: Să-i mai dea zece procente…

Ion Cristoiu: Da! Ori vii și are ceva… arăți că are castel pentru că asta contează, ori dacă nu o lași în pace.

Dan Bucura: Să știți că foarte multă lume a spus că acest caz al Olguței Vasilescu a fost un moment de turnură față de acțiunile DNA-ului și că aici probabil au greșit-o. Acum, sigur, rămâne să vedem.

Ion Cristoiu: Eu am mai spus – dacă eu eram în calitatea mea de comunist, făceam mai rău decât ea. Teoretic a fost… sigur, din punct de vedere al statului de drept, luat la nivel, la virgulă… ,încălca legea, dar din punct de vedere al cetățeanului, ea teoretic a pus niște gheorțani care aveau bani și au zis… .

Dan Bucura: Să plătească un lucru pentru comunitate.

Ion Cristoiu: Și eu aș fi făcut, adică… mă rog…

Dan Bucura: Iar momentul în care au luat-o iarăși a fost unul destul de controversat. Și după 6 iunie, aceeași faptă.

Ion Cristoiu: Da… eu cred că trebuie să tragem niște concluzii: lupta împotriva corupției trebuie să țină cont de de ce-i urăsc românii pe corupți. Or, românii îi urăsc pe corupți nu pentru că au încălcat legea, pentru că nu îi interesează. Îi urăsc pe corupți pentru că văd în unii dintre ei ghiorțanii care se afișează. Normal era ca DNA-ul să se concentreze pe ăia care își afișează bogăția.

Dan Bucura: Îmbuibați.

Ion Cristoiu: Îmbuibați. Adică, în momentul în care vii la Corlățean, am auzit și eu oameni chiar și care nu erau pesediști și spuneau: domnule, de fapt ce a făcut? Păi stați un pic că a fraudat voturi. Păi bun, și care-i…? Doi, era foarte important să le iei banii. Faptul că ei au ieșit în continuare… spuneți-mi și mie unul care face pușcărie sau a făcut și a rămas sărac. Nu sărac! Mai puțin bogat! Și atunci, oamenii… Sigur, nici măcar în Finlanda marea masă nu ajunge la subtilități – adică a încălcat legea cu virgula cutare. Cred că de asta a fost o… Dar vom vedea după alegeri… nu putem vorbi.

Dan Bucura: Nu sunteți un adept al scenaritei și nu aveți așa o pasiune în a comenta scenariile unora sau altora, însă în ultima vreme se aruncă foarte des pe piață ideea aceasta post-electorală, nu știu dacă neapărat după alegerile locale sau după generale, a unei coaliții din aceasta parlamentară care să îl suspende pe președintele Iohannis. Credeți că există o astfel gândire?

Ion Cristoiu: Nu! Pe președintele Iohannis îl vor suspenda Ei, cu „e” mare, nu partidele. Dacă la un moment dat structurile care l-au pus își vor da seama că el coboară, coboară, coboară, coboară, pentru că până la urmă garantul structurilor, al instituțiilor de forță, este președintele… și  vor vedea că nu mai au un garant, și garantul acesta… vorba lui Traian Băsescu – decât dacă are de partea lui poporul… stai prost în sondaje… Uitați-vă acum: deci, a venit și a zis – SRI-ul și-a făcut treaba. Dar el a uitat că are 30% în sondaje. Una e să ai 90% sută și românul să zică: da, măi, a zis ăla! Și una ete să mă apere unul care e în cădere. Deci, din punctul acesta de vedere, eu nu cred. Nu cred nici într-o moțiune de cenzură pentru că situația de acum și de la Președinție, și de la Guvern, convine de minune PSD-ului. Nu cred că și-ar fi putut dori o situație mai bună decât acum. Adică: un președinte care nu face mare lucru, și de ce să îl suspenzi?

Dan Bucura: Dar să găsești o variantă atunci să modifici măcar o parte din legea asta care dă niște puteri foarte mari unei instituții precum DNA-ul  sau statului de drept și care i-a pus așa… pe fugă, stau în tranșee acești parlamentari, care erau obișnuiți cu alt regim din punctul acesta de vedere. E un instinct de conservare, eu la asta mă gândesc când…

Ion Cristoiu: Alegerile, după părerea mea… și este foarte important! Este o concentrare prea mare pe alegerile locale care pot fi riscante pentru șansa unui partid la alegerile parlamentare. După părerea mea, o victorie zdrobitoare a PSD-ului va fi o catastrofă pentru PSD pentru că începe… Deci, ținta sunt parlamentarii! Da? Părerea mea: dacă PSD-ul are un triumf, numai duminică seara sau luni dimineața vom ști, există două mari riscuri pentru PSD: pe de-o parte să creeze atmosfera anti-PSD pe care o știm din anii 90 (monstrul PSD care vine…), și pe această atmosferă se poate lucra orice diversiune – vine PSD-ul la putere și îl dă jos pe Iohannis și strică DNA-ul… – e un joc! Da? Și doi, amorțește partidul! Pentru PNL, dacă vrea să câștige parlamentarele, cel mai bun lucru ar fi un dezastru acum.

Dan Bucura: Și plauzibil din câte spuneți…

Ion Cristoiu: Nu, nu…Ar trezi partidul, ar face un congres, ar trânti actuala conducere și… Or așa, după părerea mea, pentru amândouă ar fi catastrofal, așa… un rezultat călduț pe care să îl spună și PNL-ul că a fost bun, și PSD-ul că a fost bun.  Pentru că, încă o dată, să nu uităm: localele nu înseamnă nimic în raport cu parlamentarele. Au fost situații când ai câștigat parlamentarele… în 2004… și apoi…

Dan Bucura: Ideea  că primarii pot fi agenți electorali la parlamentare…

Ion Cristoiu: Nu! Iertați-mă! Gândiţi-vă că anul acesta avem alegeri pe listă. Deci, primarii ar fi fost extraordinari la alegeri pe uninominale. Va conta enorm de data aceasta imaginea la nivelul partidului.

Dan Bucura: Nu se uită nimeni pe listă să ia de la zero să vadă cine e acolo… Oamenii vor gândi în partide.

Ion Cristoiu: În partide. În plus, tensiunea creată de “dacă votăm partidul ăla ne ducem de râpă” funcționează la parlamentare. La locale n-o să spui: bine, și dacă ajunge Gabi Firea la București, românul de la Cluj spune: și? La noi e Boc… zic eu. Dar în momentul în care sunt parlamentarele și spui dacă ajunge partidul X va fi un dezastru și reușești să creezi această imagine, și românul de la Cluj, și de la Fălticeni și de la București se va mai gândi când va pune ștampila pe partid, nu pe un anumit personaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *