Skip to content
Politică

Ion Iliescu ar putea să rămână fără pensie

La 26 de ani de la celebra proclamație de la Timișoara, revoluționarii propun tăierea pensiilor foştilor membri ai Securităţii şi ai aparatului de conducere comunist cu 50 până la 75%. Printre cei vizați de propunerea societății de la Timișoara se numără și fostul președinte al României, Ion Iliescu, informează B1 TV.
Reprezentanții societății Timișoara continuă și acum lupta cu foștii comuniști. În urmă cu 26 de ani, peste 40.000 de persoane participau la un mare miting împotriva regimului instaurat în România după revoluție. Printre principalele prevederi ale proclamației citite de la Balconul Operei din Timișoara se numără și celebrul punct 8, cunoscut și ca Legea Lustrației: ”Propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească”.

Parlamentul României a respins de două ori legea, iar Curtea Constituţională a dat două decizii negative.

Fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste, Marius Oprea, membru al Societăţii Timişoara, a anunțat acum că propune elaborarea unei legi prin care foştilor securişti şi membri ai nomenclaturii comuniste să li se taie pensia cu 50 până la 75%, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Alexandru Vişinescu. Printre cei vizați ar putea fi și fostul președinte al României, Ion Iliescu, cel care a preluat puterea imediat după fuga soților Ceaușescu.

Tăierea pensiilor celor vizaţi de lege se poate face printr-o hotărâre a instanţei, în baza informaţiilor obţinute de la CNSAS sau Investigării Crimelor Comunismului.
În ianuarie 2016, preşedintele Iohannis a promulgat o lege prin care cei condamnaţi pentru acte de tortură, pe lângă pedeapsa penală suportă şi o pedeapsă financiară, li se taie pensia cu 50-75 la sută. E o aiureală această lege, pentru că are ca obiect un singur om, pe Vişinescu. Am propus printr-un proiect de lege extinderea prevederilor legii din 2016 cu nişte măsuri similare – cei responsabili de funcţionarea comunismului, activităţi de partid şi foşti securişti, magistraţi, păţesc ce păţeşte în momentul de faţă şi Vişinescu”, a declarat istoricul Marius Oprea.
Oprea cere și Înfiinţarea unui Tribunal Internaţional împotriva crimelor comunismului Legea urmază să interzică activitatea unor grupuri sau partide politice de extremă stângă pe teritoriul României, cât şi arborarea însemnelor fostului Partid Comunist din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *