Skip to content
Politică

UPDATE Fost ministru, suspect în dosar/ Ion Iliescu, lovit crunt de Parchetul General în dosarul Mineriada

UPDATE 14:35

Un fost ministru s-a prezentat miercuri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect în dosarul „Mineriada”. Este vorba despre fostul ministru al Apărării Victor Stănculescu. 

UPDATE 11:47

Continuă să cadă capete în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ce nume sonor a fost pus sub acuzaţie de PICCJ şi ce învinuire îi este adusă.

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu este bănuit de crime împotriva umanităţii, la fel ca fostul preşedinte Ion Iliescu, transmite Digi 24.

———————————

UPDATE 10:59

Este oficial: ce transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 din Bucureşti.

PICCJ confirmă faptul că a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor din dosar, dar nu a precizat vreun nume în acest sens.

Redăm mai jos comunicatul publicat pe site-ul Parchetului General:

“Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de    13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.

În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice”.

——————————

UPDATE 10:50

Ce lovitură cruntă ar fi primit fostul preşedinte al României Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Fostul şef de stat Ion Iliescu ar fi fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii, după ce procurorii au decis schimbarea încadrării presupuselor fapte, relatează Digi 24, citând surse judiciare.

——————

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a ajuns, miercuri dimineața, la Parchetul General.

Ion Iliescu a ajuns, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a fost citat să dea declaraţii în dosarul mineriadei, care a fost redeschis în luna martie.

Fostul preşedinte urmează să fie audiat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare din PICCJ, în dosarul mineriadei, care a fost redeschis în luna martie.

Fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat şi el la Parchet.

Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Parchetul ICCJ a anunţat începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.

 

1 comentariu la “UPDATE Fost ministru, suspect în dosar/ Ion Iliescu, lovit crunt de Parchetul General în dosarul Mineriada

  1. Vad totusi ca lipseste un nume greu prin functia detinuta in perioada mineriadei din 1990. Petre Roman, Prim-Ministru al Romaniei pana in 1991. Si mai vad ca se uita ca masurile luate au fost ale guvernului, prin ministerele de resort. De ce oare ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *