Skip to content
Politică

Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, reacționează după ce Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR: „Asta e principala mea așteptare!”

ionel bogdan Facebook
" "

În exclusivitate pentru PS News, Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș a reacționat după ce Comisia Europeană a cerut modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Liberalul susține că există și alte surse de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii, însă „PNRR ar putea fi o gură de oxigen extrem de importantă”.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a adus în discuție, în acest context, și „imensul decalaj” de infrastructură dintre România și restul UE.

" "
" "

„Așteptarea mea referitoare la PNRR a fost aceea de a fi inclus în bugetul PNRR, în primul rând, drumul expres Baia Mare-Satu Mare. Aceasta este componenta pe are o cred esențială pentru dezvoltarea regiunilor. Dacă este să mă iau după filosofia Comisiei Europene, și anume de a micșora decalajul dintre regiuni, tocmai aici ar fi un punct forte al acestui drum expres. Mă refer la faptul că Maramureșul nu este conectat la nicio rețea de transport importantă. Sigur că o astfel de investiție ar duce la creșterea nivelului de trai în Maramureș, mai ales având în vedere că suntem pe ultimele locuri în ceea ce privește venitul per capita.

Când vorbim de infrastructură vorbim chiar și de alte surse de finanțare. Există Programul Operațional de Transport 2021-2027 unde vor fi probabil sume consistente de bani care vor fi alocați de Comisia Europeană. Există și alte instrumente de finanțare, dar PNRR ar putea fi o gură de oxigen extrem de importantă, mai ales în contextul în care decalajul de infrastructură dintre România și restul UE este unul foarte mare. Este imens acest decalaj. Drept urmare, cred că ministrul Fondurilor Europene, premierul și vicepremierul ar trebui să se concentreze foarte mult ca aceste proiecte să fie negociate la nivelul Comisiei și să fie finanțate prin PNRR”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Declarația liberalului vine în contextul în care vicepremierul Dan Barna a spus miercuri seara că, după discuțiile ministrului Ghinea de la Bruxelles, Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR. El a subliniat că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură. Vicepremierul a spus, de asemenea, că există discuţii cu oficialii europeni „pentru acceptarea componentei de infrastructură”.

Amintim că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat de Guvern pe 7 aprilie. Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026, până la această dată proiectele trebuie finalizate.

Potrivit documentului publicat de Ministerul Proiectelor Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie să includă măsuri relevante pentru tranziția verde (37%), inclusiv biodiversitate și pentru tranziția digitală (20%).

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *