Skip to content
Politică

Ionel Dancă, la „Dosar de Politician”: Pe infrastructură rutieră și feroviară avem peste 7,5 miliarde de euro prin PNRR

Inquam Photos/Octav Ganea

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat că votul privind ratificarea Tratatului EURATOM, dat miercuri de Parlamentul României, a fost necesar pentru ca UE să se poată împrumuta ca să finanțeze Mecanismul de redresare și reziliență, însă blocul comunitar se împrumută la condiții de rating și de cost similare cu cele ale Germaniei, nu cu cele „ale țărilor mai puțin dezvoltate sau care au un risc crescut pe piețele financiare”.

Lucrurile de fond și importante sunt banii de la Uniunea Europeană pentru redresarea și reziliența României după această criză. Sunt 29,2 miliarde de euro. România, astăzi, a votat într-adevăr ratificarea modificării Tratatului EURATOM pentru ca Uniunea Europeană să se poată împrumuta pentru a finanța acest Mecanism de redresare și reziliență, dar se poate împrumuta la condițiile de rating și de cost ale Germaniei, nu se împrumută la condițiile de rating ale țărilor mai puțin dezvoltate sau care au un risc crescut pe piețele financiare, deci este un avantaj competitiv.

Legat de împrumuturi – 29,2 miliarde de euro nu sunt împrumuturi pentru România. Din această sumă, jumătate sunt granturi, bani nerambursabili, adică aproape 15 miliarde de euro care vor fi o injecție de fonduri europene masive în patru ani în proiecte care sunt într-un stadiu avansat”, a explicat Ionel Dancă miercuri seară, în emisiunea „Dosar de politician” realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul pe B1 TV.

El a precizat că pentru proiectele de infrastructură rutieră și feroviară alocarea din PNRR se ridică la peste 7,5 miliarde de euro. „Urmează să se stabilească care sunt pe componenta granturi, care sunt pe componenta împrumuturi. Comisia Europeană are un punct de vedere, România susține contractarea întregii sume încă de la început pentru a ne putea demara proiectele care urmează să fie finanțate, Comisia Europeană dorește mai întâi ca România să tragă granturile și ulterior împrumuturile pentru că ele au și efect asupra deficitului, iar noi suntem în procedura de deficit excesiv. Prin urmare, Comisia ne recomandă să tragem împrumuturile mai târziu, astfel încât să nu venim cu o presiune suplimentară pe deficit. E o chestiune tehnică, urmează să o stabilească ministrul Finanțelor”, a adăugat Ionel Dancă.

Acesta s-a referit și la Autostrada A7, unul dintre proiectele finanțate prin PNRR. „Autostrada care leagă Moldova de Muntenia, A7, este o certitudine că va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Astăzi a fost finalizată documentația pentru lansarea licitației pentru execuția primului tronson din această autostradă, Ploiești-Buzău. Urmează Buzău-Focșani și până la sfârșitul anului celelalte tronsoane până la Pașcani, ulterior urmând să se decidă”, spune purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionel Dancă susține că a fost asigurat din nou de premier că, prin PNRR, va fi finanțată și construcția de spitale noi. „Chiar astăzi am discutat la Parlament cu premierul Florin Cîțu și, din nou, am primit asigurări, va fi finanțată construcția de spitale noi, iar în acest moment sunt cel puțin trei spitale care au studiile de fezabilitate finalizate și pot intra la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Sibiu, Brașov și Focșani. (…) Vorbim de 2.000 de cabinete în mediul rural, de medici de familie, centre comunitare pentru servicii medicale, deci un amplu proiect de dezvoltare a infrastructurii sanitare”, a mai afirmat Ionel Dancă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *