Skip to content
Politică

Ioniţă (PNL Brăila): Ministrul Sănătăţii se face că nu a auzit de criza citostaticelor pentru copiii bolnavi de cancer

Obiectiv Vocea Brailei

Deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniţă, susţine, într-un comunicat de presă, că Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se face că nu a auzit de criza citostaticelor pentru copiii bolnavi de cancer, în condiţiile în care în şase dintre cele nouă centre de tratament de specialitate din ţară sunt reclamate lipsuri în aprovizionarea cu respectivele medicamente, scrie Agerpres.

Minciună sau ignoranţă? Cum poate fi catalogată poziţia oficială a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, faţă de criza medicamentelor citostatice necesare în tratamentul copiilor bolnavi de cancer? Când în şase dintre cele nouă centre de tratament de specialitate din ţară sunt reclamate lipsuri în aprovizionarea cu citostatice, cum poţi, oare, să convingi familiile copiilor diagnosticaţi cu această cumplită boală că pot spera? Ministrul Sorina Pintea susţine public că Ministerul Sănătăţii nu a primit nicio informare despre absenţa vreunui medicament. Sorina Pintea se face că n-a auzit de criza citostaticelor pentru copiii bolnavi de cancer. Realitatea arată, însă, cu totul altfel. Comisia de Oncohematologie pediatrică, întrunită pe 27 mai într-o şedinţă la care au participat şi toţi şefii de secţii de oncologie pediatrică din ţară, a constatat absenţa mai multor citostatice, aprovizionarea discontinuă, finanţarea insuficientă sau imposibilitatea de a achiziţiona anumite medicamente, pentru că Ministerul Sănătăţii nu le-a stabilit preţul. Membrii comisiei au atras atenţia că, din cauza imposibilităţii unui tratament continuu, rezultatele terapeutice sunt compromise. Cu alte cuvinte, efectul tratamentului nu este cel scontat„, a declarat Ioniţă.

" "

Antoneta Ioniţă, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, precizează că toate aceste informaţii, precum şi multe alte constatări au fost transmise printr-un document către Direcţia Generală de Asistenţă Medicală a Ministerului Sănătăţii, documentul care a fost înregistrat la Ministerul Sănătăţii pe 10 iunie.

După 10 zile, doamna ministru Sorina Pintea susţine public că Ministerul Sănătăţii nu a primit nicio solicitare de a aduce vreun medicament pentru tratamentul oncologic al copiilor şi pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor, găsiţi vinovaţi că nu cer citostaticele. Ori doamna ministru nu a fost informată de adresa de la Comisia de Oncohematologie pediatrică, ceea ce demonstrează lipsa de comunicare şi nepăsarea din Ministerul Sănătăţii, ori ştie şi refuză să recunoască realitatea, aşa cum a mai făcut. În oricare dintre cele două variante, doamna ministru Pintea ar trebui să nu uite nicio clipă că vorbim despre viaţa celor aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer din România, cărora Ministerul Sănătăţii le compromite tratamentul şi a căror speranţă se leagă fie de familii, fie de ONG-urile care le asigură medicamente„, a completat Ioniţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *