PNL îl va evalua pe Ionuț Lupesc în sondajele pentru Primăria București, dorindu-și să aibă un candidat independent împreună cu PSD. Ionuț Lupescu este un fost fotbalist român, fără nicio legătură cu politica. Alegerile locale din 2024 ar putea fi, în București, o luptă între doi candidați independenți: Nicușor Dan și Ionuț Lupescu. Ambii vor fi susținuți de mai multe partide. Ionuț Lupescu va trebui să demonstreze că este capabil să convingă electoratul în capitală, mai ales într-o luptă cu Nicușor Dan, primarul în funcție.
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a arătat că Lupescu ar fi persoana potrivită pentru a conduce Bucureștiul, deoarece a lucrat la UEFA. Lupescu a fost șeful Comisiei Tehnice UEFA, între 2012 și 2018.
„Ionuț Lupescu a făcut parte din staff-ul UEFA, a gestionat un buget de 5,5 miliarde pe an, Bucureștiul nu are atâția bani, și l-a gestionat foarte bine. (…) Eu consider că este o persoană foarte bună pentru a fi testat și sondat în acest moment. Vedem ce zic bucureștenii”, a declarat Ciucă.
În prezent, Lupescu este manager sportiv la CS Dinamo și a precizat că ar fi bucuros să candideze la Parlamentul European.
„Spre Parlamentul European, acolo cred eu că aș putea să îmi aduc contribuția pentru România, pentru că asta am făcut 10 ani la UEFA și știu cum este UEFA structurată și condusă, exact ca Parlamentul European, Consiliul European, și nu cred că ar fi o mare problemă pentru mine”, a precizat fostul fotbalist.
Totuși, imaginea de fost fotbalist nu îl va ajuta pe Ionuț Lupescu foarte mult în politică, deoarece nici alți foști sportivi cu rezultate mult mai importante nu au avut succes.
Ilie Năstase, candidat în 1996
Ilie Năstase, legenda tenisului românesc, a candidat la Primăria București în 1996, cu Partidul Democrației Sociale din România (PSD, cum îl cunoaștem astăzi). Năstase a fost pe locul 2, fiind învins de Victor Ciorbea, din partea CDR.
Imaginea sportivului român nu l-a ajutat foarte mult în campania electorală, deoarece a pierdut alegerile locale cu un PDSR care domina scena politică din România. Abia câteva luni mai târziu, PDSR a pierdut alegerile parlamentare și Ion Iliescu pe cele prezidențiale, în fața candidatului CDR.
Victor Ciorbea nu avea nici el foarte multă experiență politică, fiind un fost judecător la început de drum în politică.
Cariera politică a lui Ilie Năstase a continuat după înfrângerea din București. În 2014, Ilie Năstase a câștigat un mandat de senator pe lista PSD-PC-UNPR, înlocuindu-l chiar pe Dan Voiculescu. În acea perioadă, Năstase era în PC, ulterior a trecut la PSD și în final a ajuns la UNPR.
În 2015, Ilie Năstase făcea o declarație complet deplasată și se plângea că are o indemnizație prea mică la Senat.
„Sunt la Senat, muncesc. Și nu fac bani. Fac doar 1.000 de euro pe lună. Așa suntem noi plătiți, senatorii României. Mănânc un mic dejun și un prânz și mă costă 1.000 de dolari sau euro, nu știu”, declara Năstase.
În 2019, acesta a deschis lista UNPR pentru alegerile europarlamentare, însă partidul nu a avut nicio șansă să obțină cel puțin 5%. În acel an, cariera politică a lui Năstase s-a încheiat.
Gabriela Szabo, fost ministru
Gabriela Szabo s-a implicat și ea în politică după ce și-a încheiat cariera sportivă. Gabriela Szabo este o fost campioană olimpică, cu numeroase medalii de aur. A încercat să profite de imaginea sa din sport pentru a-și crea o carieră politică, iar în 2013 a devenit consiliera lui Nicolae Bănicioiu, la Ministerul Tineretului și Sportului. În 2014, Gabriela Szabo a primit mandatul de ministru al tineretului și sportului în guvernul Ponta. Aceasta a rămas la conducerea ministerului până în noiembrie 2015, când a demisionat Victor Ponta.
Tot în 2014, fosta atletă a încercat să obțină un mandat de deputat în Ilfov, însă a pierdut alegerile în fața candidatului PNL. În 2017, Gabriela Firea, fostul primar al capitalei, a numit-o la conducerea CSM București. Cinci ani mai târziu, Nicușor Dan, actualul primar, a demis-o pe Gabriela Szabo, care a contestat decizia în instanță.
Daniel Ghiță, din ring în Parlament
Daniel Ghiță este un fost luptător K1 cu o scurtă carieră politică. În 2015, Ghiță s-a înscris în Partidul România Unită, un partid naționalist. În 2016, fostul luptător anunța formarea unei „Patrule a lui Vlad Țepeș” pentru a prinde interlopii.
În 2020, Daniel Ghiță ajunge pe primul loc pe lista PSD Ilfov pentru Camera Deputaților, reușind să câștige mandatul. În perioada pandemiei, s-a evidențiat cu mai multe mesaje care au contestat măsurile antipandemie.
Daniel Ghiță a avut un scandal cu parlamentarii USR, iar în 2023 l-a urecheat pe senatorul USR Sebastian Cernic. Agresivitatea sa verbală și fizică a fost criticată de mai multe ori pe scena politică.
Deputatul PSD a avut un scandal și cu parlamentarii UDMR. În decembrie 2023, acesta a sărit la bătaie cu membrii UDMR.
„Ieri, câțiva deputați de la UDMR erau băuți (miroseau a pălincă!) în Parlamentul Românieii! Fără să le zică cineva ceva au început să ne facă semne și să-l jignească pe Dan Tănasa, invitându-ne la bătaie!”, a declarat Ghiță.
Elisabeta Lipă, ministru în guvernul Cioloș
Elisabeta Lipă este o legendă a sportului românesc, având mai multe medalii de aur la Jocurile Olimpice. Aceasta a stat departe de partidele politice, dar s-a bucurat de funcții politice. Dacian Cioloș a numit-o, în 2015, ministru al tineretului și sportului. Lipă a rămas la minister până în ianuarie 2017.
Elisabeta Lipă nu a candidat niciodată, nu s-a înscris în partide, dar nu a putut rezista tentației de a conduce un minister care de mai mult timp nu mai ajută sportul românesc. În 2023, în guvernul Ciolacu, aceasta a primit funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport, cu rangul de secretar de stat. Marcel Ciolacu a decis să o readucă la guvernare, după ce Ministerul Sportului a fost desființat și transformat în această agenție.
Eduard Novak, ministru UDMR
Eduard Novak are o întreagă carieră în sport, participând la Campionatul Mondial de Paraciclism. La vârsta de doar 20 de ani, acesta a pierdut piciorul drept în urma unui accident auto. Până în prezent, este singurul campion paralimpic al României.
Eduard Novak s-a înscris în UDMR în august 2020 și imediat a primit mandatul de ministru al sportului. În perioada în care a fost la Minister, a decis să dubleze recompensele pentru sportivii care câștigau medalii la Jocurile Olimpice și Paralimpice, dar și pentru cei clasați pe locurile 4-6. În acel an, Novak a participat la Jocurile Paralimpice, în timp ce era ministru, și a câștigat medalia de argint. Pe vechea grilă ar fi primit 56.000 de euro, însă după ce și-a mărit singur recompensa, a băgat în buzunar 112.000 euro.
Dorinel Munteanu, învins la alegerile locale și parlamentare
Dorinel Munteanu, fost fotbalist român, a candidat în 2020 pe lista PMP pentru Consiliul Local Galați. Partidul a obținut doar 4,9% din voturi, iar Dorinel Munteanu a rămas în afara consiliului. După eșecul de la alegerile locale, Munteanu a fost pus pe lista PMP pentru Senat, dar în Cluj. Fostul fotbalist a suferit a doua înfrângere în politică, în doar câteva luni, în două județe diferite.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News