Skip to content
Politică

Ionuț Stroe (PNL): E o doză de subiectivism politic în ce exprimă PSD în ultimele zile. Dialogul, din păcate, s-a mutat în presă. Noi suntem orientați spre soluții, nu ne dorim acest meci politic

Inquam Photos / George Călin

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, s-a arătat nemulțumit de ieșirile PSD pe subiectele Cod Fiscal și reducerea prețurilor la carburanți. Acesta a afirmat că normal era ca social-democrații să spună în coaliție ce au de spus, înainte de a ieși în media.

PSD insistă în ultima perioadă pe modificarea Codului Fiscal – supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale și contribuții pentru Educație și Sănătate de la companiile mari.

Am spus clar: măriri de taxe și impozite pe perioada liberală de guvernare niciodată!”, a replicat Ionuț Stroe.

Cât despre prețurile tot mai mari la carburanți, PSD spune că soluțiile trebuie să vină de la ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, iar PNL susținecă măsurile trebuie să fie propuse de ministrul social-democrat al Finanțelor, Adrian Câciu.

Mai puțin contează disputele politice, cel mai important lucru e să găsim soluțiile. Evident că dialogul, din păcate, s-a mutat în presă. Nouă, liberalilor, ne place să avem o dezbatere cu argumente în cadrul coaliției, dar asta e, trebuie să găsim calea de mijloc. Nu de puține ori au fost situații când noi și PSD am fost pe poziții divergente

În ce privește plafonarea prețurilor la carburanți, cred că împărtășim aceeași opinei: prețurile trebuie temperate. Nu știu dacă plafonarea e soluția care va fi adoptată. Trebuie văzut în ce măsură plafonarea prețurilor e o măsură care poate fi suportată de bugetul de stat, ca oamenii să plătească mai puțin

E o piață cu un rulaj financiar imens, efortul statului prntru a compensa și pentru a realiza această plafonare va fi destul de consistent și ministrul de Finanțe trebuie să ne spună dacă sunt bani în buget pentru această plafonare”, a declarat Ionuț Stroe, pentru B1 TV.

Liberalul a spus apoi că va exista un raport la care vor contribui Ministerul de Finanțe, Ministerul Energiei, ANPC, Protecția Consumatorului șiConsiliul Concurenței.

S-au avansat foarte multe idei. Chestiune astea care țin de accize și TVA sunt în responsabilitatea Ministerului de Finanțe”, a insistat el.
Stroe a dat asigurări că liberalii și social-democrații lucrează împreună și există analize. Soluțiile vor veni în curând, spune el.

Reducerea accizei la carburanți se face printr-o derogare de la Comisia Europeană. Se poate face și la noi și trebuie comuncat în ce măsură acest minus generat de diminuarea accizei poate fi suportat de bugetul de stat.

A doua măsură e reducerea TVA pentru carburanți. În UE e permisă o cotă de TVA de 5%. Asta înseamnă că putem reduce TVA la 5% și trebuie să vedem dacă asta se va reflecta și în preț, pentru că în unele state această diminuare a fost rapid acoperită de alte creșteri de prețuri, că piața e volatilă. S-a întâmplat și în 2015 la alimente. Nu poți de pe o zi pe alta să iei decizii cu impact”, a mai declarat Ionuț Stroe.

PNL, nemulțumit de ieșirile publice ale PSD

Recunosc că e o doză de subiectivism politic în tot ce exprimă PSD în ultimele zile. Sunt discuții care ar fi trebui purtate înainte sau discuții intime. Până să mutăm dialogul în presă ar fi trebuit să existe un dialog așezat în coaliție, dar luăm asta ca o normalitate politică și suntem deschiși discuțiilor.

Noi suntem orientați spre soluții, nu ne dorim acest meci politic”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pentru B1 TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *