Skip to content
Politică

Iordache: Pragul să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba

ro.wikipedia.org

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache pune din nou paie pe foc. Fostul ministru a declarat, joi, că pragul valoric la abuz în serviciu poate fi majorat la 400.000 lei. Ministerul Justiţiei ar putea veni cu ordonanţă.

„Se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuții în acel moment cu specialiștii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal și am zis ca 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la Ministerul Justiției și în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor…, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a afirmat Florin Iordache, potrivit Agerpres.

Autorul Ordonanței 13 a mai afirmat că acest prag este crucial, deoarece îi scutește pe procurori să mai lucreze la dosare degeaba.

„Tocmai Curtea, dacă vă uitați în considerente, a stabilit că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală și prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Și atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administrațiilor locale. Pentru un prejudiciu mic este necesar să existe și acest prag? Este necesar. Curtea Constituțională a stabilit. Și atunci mărimea acestui prag, din punctul meu de vedere, trebuie să fie minim 200.000″, a menționat el.

Iordache a fost întrebat dacă se bazează pe o argumentație stabilă, atunci când vorbește despre un prag de 400.000 de lei:

„Uitați-vă în Codul penal, acolo se precizează foarte clar prejudiciul de 2 milioane de lei și noi atunci când am stabilit pragul, pornind de la articolul din Codul penal care stabilește acel prejudiciu de 2 milioane, am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabilește Codul penal. Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere, dumneavoastră mi-ați cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000, repet, dar punctul nostru de vedere a fost atunci că trebuie să fie 10% din acel prejudiciu care e stabilit de Codul penal. Avem o normă. În același timp, dacă vă uitați și în Codul vamal se discută acolo de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000, deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000”, a arătat Iordache.

La polul opus, premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că fixarea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanșă de urgență. Actualul premier a spus că așteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale, după care va fi elaborat proiectul de lege de modificare a Codurilor penale, care va primi avizul Guvernului şi va fi trimis în Parlament.

„Există în acest moment un proiect de lege care a fost lucrat la Ministerul Justiţiei şi care a fost supus dezbaterii publice, unde au fost consultate toate instituţiile – fie că vorbim de CSM, de Înalta Curte, Ministerul Public, DNA, DIICOT – şi s-a ajuns la acea formă. Ce conţine acel proiect de lege? Transpunerea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală. Am avut o decizie a Curţii Constituţionale în urmă cu câteva zile. Poziţia mea şi a ministrului Justiţiei a fost aceasta şi e aceasta. Trebuie să aşteptăm motivarea CCR. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului şi care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile,” a spus Sorin Grindeanu, potrivit Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *