Skip to content
Politică

Iordache, răspuns tranșant în legătură cu modificarea Codurilor penale prin OUG: Guvernul poate face orice

Președintele Comisiei parlamentare pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat că ”Guvernul poate face orice”, referindu-se la informați apotrivit căreia executivul ar putea adopta modificările Codurilor penale prin Ordonanță de urgență.

Deși pe ordinea de zi a camerelor nu figurează niciun proiect, Parlamentul se află încă în sesiune extraordinară până la 19 iulie.

Întrebat de jurnaliștii de la Ziare.com dacă Legislativul mai este în sesiune, deși nu există niciun proiect pe ordinea de zi, Iordache a răspuns: „Atât timp cât Parlamentul e încă în activitate, Guvernul poate emite ordonanțe. (…) Bineînțeles, până pe 19 iulie. Și Camera Deputaților, și Senatul. Nu mai este în lucru nimic, dar Camera a fost convocată pe o anumită perioadă și cu un anumit program de lucru. O parte dintre proiectele pentru care a fost convocată au fost adoptate. Au mai rămas niște proiecte care, neavând rapoarte de la comisiile respective, nu au fost dezbătute.

Camera Deputaților e convocată până joi, 19 iulie, inclusiv. Vă spun ipotetic, dacă, să zicem, o anumită comisie ar veni cu un anumit raport, ar trebui convocat Biroul Permanent, care să convoace plenul și așa mai departe. În acest moment, plenul și toată lumea, teoretic, sunt în vacanță. Dar, în același timp, deoarece Camera este convocată, Guvernul poate emite ordonanțe, pentru că, știți, în perioada de vacanță Guvernul nu mai poate emite ordonanțe pentru legile organice pentru care nu a fost abilitată. Dar pentru că în acest moment Parlamentul este, teoretic, în activitate, în ședințele de guvern Guvernul poate emite ordonanțe pe care le trimite Parlamentului și care intră în circuit”.

De asemenea, întrebat dacă Executivul poate adopta o OUG pentru Codurile penale, Iordache a precizat: „Guvernul poate să adopte orice”, chiar dacă „ele au trecut de Parlament și sunt, cumva, în asteptare din partea Curții Constituționale. (…) Din ce știu eu, Codul de Procedură Penală chiar are săptămâna viitoare termen și Codul Penal în septembrie, pe 25. Guvernul poate să facă orice”, potrivit b1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *