Prof. univ. Iordan Bărbulescu, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul SNSPA, a declarat că odată cu intrarea în Schengen răspunderea României devine și mai mare, deoarece de acum înainte vom fi graniță externă a Uniunii Europene.
România intră cu drepturi depline în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, fix la 18 de ani de la intrarea în Uniunea Europeană.
„O dorință atât de mare a poporului român s-a împlinit. Era de așteptat, de data aceasta, în fine, Austria și chiar Olanda au votat pozitiv.
Sigur că este o victorie politică fără discuție. Din punctul ăsta de vedere nu putem să spunem că se datorează doar unui anume guvern. Sunt atâtea guverne care au contribuit la asta și este o recunoaștere, dacă vreți, la nivel de prestigiu internațional, a faptului că suntem în rând cu celelalte țări. Și valoare simbolică contează și ea. Felicitări pentru toți!”, a declarat Iordan Bărbulescu pentru PS NEWS.
Analistul a mai punctat faptul că odată cu intrarea pe deplin în Schengen, răspunderea României devine și mai mare.
„Răspunderea României este foarte mare de aici înainte, suntem graniță externă a Uniunii Europene. Intrarea în Schengen nu înseamnă că nu se pot reintroduce temporar, în anumite condiții, controale la frontieră. Și noi o să facem asta la o primă ocazie…
Dar vedeți coincidență? Pe data de 8 decembrie s-au împlinit 30 de ani de la închiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană și pe 17 decembrie se vor împlini 20 de ani de la Consiliul European în care s-a aprobat aderarea României la Uniunea Europeană. Cam atât a trebui să treacă pentru a ajunge la faza asta cu Schengenul”, a mai spus Iordan Bărbulescu.
Acesta a mai precizat că țara noastră ar trebui să se mobilizeze mai mult pentru accederea în zona euro și a estimat că asta ar putea dura încă minimum 5-6 ani:
„Poate că, dacă tot va fi percepută pozitiv această intrare în Schengen, ne hotărâm și noi să ne punem pe treabă și să îndeplinim condițiile și pentru intrarea în zona euro, care ar aduce și mai multe avantaje.
(…) Intrarea în zona euro e mai complicată, pentru că dacă acum 5-6 ani îndeplineam 3 sau 4 criterii, acuma nu mai îndeplinim niciunul. Ca atare, sunt vreo cinci-șase criterii care trebuie îndeplinite și oricum, atunci când deja le îndeplinești, mai ai încă 2 ani în care intri într-un fel de antecameră a zonei euro. Deci nu poate fi, în opinia mea, înainte de cinci-șase ani.”
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News