Skip to content
Internațional

Iordania: În cazul anexării teritoriilor palestiniene din Cisiordania, premierul ameninţă cu revizuirea relaţiilor cu Israelul

Facebook

Premierul iordanian, Omar Razzaz, a ameninţat joi cu revizuirea relaţiilor regatului haşemit cu Israelul dacă statul ebraic îşi va duce la îndeplinire planurile de anexare a teritoriilor palestiniene din Cisiordania ocupată, transmite AFP.

Nu vom accepta măsuri unilaterale israeliene de anexare a teritoriilor palestiniene şi va trebui să reconsiderăm relaţiile cu Israelul în toate dimensiunile sale„, a spus Razzaz într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă iordaniene Petra.

Dar nu ne vom grăbi„, a declarat premierul Iordaniei, ţară care, alături de Egipt, este semnatara unui tratat de pace cu Israelul.

Sperăm că va fi adoptată o poziţie arabă comună unificată pentru a răspunde ameninţărilor (de anexare) şi că comunitatea internaţională îşi va face datoria de a proteja pacea nu numai în această regiune, ci şi la scară globală„, a declarat prim-ministrul iordanian.

Israelul intenţionează să anexeze peste 130 de colonii evreieşti în Cisiordania ocupată şi în Valea Iordanului, o fâşie de pământ care se întinde între Marea Galileei şi Marea Moartă, informează agerpres.ro.

Peste 600.000 de israelieni trăiesc în aşezările din Cisiordania. Palestinienii şi comunitatea internaţională consideră că aceste colonii sunt ilegale.

Iordania a respins în repetate rânduri orice anexare israeliană a teritoriilor palestiniene ocupate, avertizând că aceasta ar „ucide şansele de pace”.

Într-un interviu recent acordat revistei germane Der Spiegel, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat Israelul în legătură cu riscul unui „conflict major” în cazul anexării unor părţi din Cisiordania.

Noul guvern israelian trebuie să ia în considerare punerea în aplicare a proiectului american pentru Orientul Mijlociu care prevede această anexare de către Israel a Văii Iordanului şi a aşezărilor evreieşti din Cisiordania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *