Skip to content
Politică

Ipocrizia foștilor parlamentari USR. Un fost deputat va beneficia de două pensii speciale

Inquam Photos / Manases Sándor

Aflăm astăzi din presă că mai mulți foști senatori și deputați USR au refuzat să demisioneze din Parlament înainte de terminarea mandatului din legislatura 2016 – 2020, fiind astfel eligibili pentru a primi pensia specială. Asta în ciuda faptului că USR a făcut mare tam-tam pe marginea acestui subiect, parlamentarii dându-și demisiile în șir indian înaintea alegerilor. În total, sunt șase foști parlamentari USR în situația de a nu-și fi depus demisiile înainte de finalul mandatului, dar numai patru dintre ei au mandate complete de patru ani și, prin urmare, vor putea solicita pensia specială.

Dumitru Lupescu, beneficiar a două pensii speciale

Unul dintre cei care au refuzat să demisioneze este fostul deputat Dumitru Lupescu. Acesta beneficiază chiar de două pensii speciale – una de la Parlament, alta de la MApN, fiind locotenent colonel în retragere. Pensia de la MApN e de aproape 5000 de lei lunar, respectiv 59.712 lei anual, potrivit declarației sale de avere. La aceasta se va adăuga și o pensie specială în cuantum de aproximativ 5 000 de lei pe lună doar pentru cei patru ani petrecuți în Parlament. Așadar Lupescu poate sta bine mersi cu cei 10.000 de lei lunar.

Adrian Prisnel, exclus din partid

Adrian Prisnel  este singurul care a fost exclus din USR din cauză că nu a demisionat înainte de finalul mandatului. El a invocat nulitatea mandatului imperativ, motivându-și gestul prin faptul că unui parlamentar nu i se poate impune ce să facă. Deși Prisnel nu a simțit nevoia de a demisiona, activitatea lui în 4 ani în Parlamentul României se reduce la 14 minute vorbite în luările de cuvânt. Altfel spus, Prisnel a vorbit fix 3 minute și 50 de secunde într-un an de zile în care a servit în funcția de deputat.

George Dircă, șef de secție la Consiliul Legislativ

George Dircă a fost mărul discordiei mult timp între USR și PNL. Ales, după cum susțin mulți cu largul concurs al PSD, lângă fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, Dircă era obligat să demisioneze din partid pentru a-și păstra funcția nou primită. De vreme ce el nu a demisionat însă și din Senat înainte de finalul mandatului, el va fi eligibil pentru a primi pensia specială de parlamentar.

Dan Lungu, senator cu 4 imobile

Fostul senator USR,  Dan Lungu și-a preluat mandatul în 2017 și a refuzat să demisioneze din Parlament înainte de finalul mandatului. La fel ca Dircă, și el a plecat din partid înainte de a fi exclus. În declarația sa de avere, Lungu are două apartamente – unul în Iași, altul în Botoșani și alte două case, una în Iași și alta în comuna Sulița din Botoșani. El mai primește salarii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și de la Muzeul Național al Literaturii Române, unde are contracte individuale de muncă. În total acesta obține venituri de peste 7800 de lei lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *