Skip to content
Opinii & Analize

Ipocrizia politică. Episodul „fotografia de la Guvern”

psnews.ro

Poza cu premierul Ludovic Orban și câțiva miniștri care fumează şi beau în sediul Guvernului, avea să pornească o întreagă isterie pe rețele de socializare, vineri seara. Oamenii, și-așa chinuiți de efectele pandemiei de coronavirus, rămași  fără locuri de muncă și cu taxe și facturi neachitate, n-au ezitat – așa cum era de așteptat, să își arate dezamăgirea față de cei aflați acum în fruntea Executivului.

„Operațiunea”, din care s-a înfruptat opoziția politică formată din PSD și PRO România, a scos tot ce e mai urât din actuala clasă politică, fie ea la Putere sau în Opoziție: ipocrizia. Trebuie să recunosc că am râs cu poftă când am văzut reacția lui Eugen Teodorovici, după apariția fotografiei. Să te numești Teodorovici „Discotecarul” și să te declari indignat de ipostaza în care a fost surprinsă o parte a Cabinetului Orban, mi se pare chiar funny. Și din păcate, sunt mulți ca el. Uneori, am impresia că oamenii ăștia ne cred chiar proști sau cel puțin cu memorie scurtă. Chiar am uitat cum se fuma pe rupte în Palatul Victoria, pe vreme lui Liviu Dragnea, sau la tot felul de întâlniri?

" "
" "

În niciun caz nu vreau să îi iau apărarea lui Ludovic Orban sau a miniștrilor prezenți. Oamenii au greșit, plătesc, poate chiar cu funcțiile. Însă, deși nu cunosc cheia succesului însănătoşirii României, cred că renunţarea la a mai trăi în ipocrizie este primul pas. Un prim pas esențial pentru clasa politică românească.

Cât despre poza cu pricina, e lesne de înțeles că ea nu face parte dintr-o „greșeală”, așa cum se anunțase inițial, ci este doar un prim episod din jocurile de putere în PNL. Pacea liberală de la Vila Lac, anunțată cu doar o zi înainte, avea să fie doar liniștea dinaintea furtunii pentru Ludovic Orban, care mai are de rezolvat multe alte probleme. Fidelitățile politice nu durează foarte mult, iar să fii om politic trebuie să poți trăda, să poți să îți abandonezi partenerul în timpul jocului și, mai ales, să simți din timp când și cum să o faci. O lecție pe care Ludovic Orban a primit-o prea târziu. Ce poate face acum șeful Executivului? Simplu, are două variante:

-fie aduce pacea înapoi în partid și învață să conviețuiască cu „dușmanul”, cel puțin până va trece focul alegerilor

-fie merge înainte și la prima furtună e posibil să să fie aruncat în mare și să nu mai auzim de el

În orice caz, după acest episod, viitorul PNL se conturează diferit. Cu voie sau de nevoie, dar diferit.

 

" "

1 comentariu la “Ipocrizia politică. Episodul „fotografia de la Guvern”

  1. Eu cred că autoarea ar trebui să se uite la ipocrizia politică a celor care nu respectau distanțarea socială.
    Oamenii au fost amendați sau bătuți de poliție că au făcut un grătar cu prietenii, iar miniștrii se întâlnesc fără să respecte regulile pe care le impun populației.
    De asta e lumea supărată. Ce credeți că gândesc pensionarii care luni întregi au avut voie să iasă din case 2 ore pe zi și văd că cei care au impus măsurile aberante nu respectă nici o regulă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *