IPOCRIZIE George Simion joacă la două capete când vine vorba despre integritatea teritorială a Ucrainei

George Simion, sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Ajuns la Bruxelles, șeful AUR George Simion a semnat, conform unui oficial al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), o declarație prin care arată că respectă integritatea teritorială a Ucrainei și granițele sale recunoscute internațional. Anterior, în chiar campania electorală, care l-a propulsat în poziția de europarlamentar, Simion a instigat la revizionism teritorial față de Ucraina.

Ca europarlamentar, Simion schimbă discursul

Pentru a putea adera la Grupul european ECR, George Simion, președintele AUR, a semnat o declarație în care precizează că partidul pe care îl conduce respectă integritatea teritorială a Ucrainei și frontierele sale recunoscute la nivel internațional. Anunțul a fost făcut de Michael Strauss, purtătorul de cuvânt al grupului ECR în care europarlamentarii AUR tocmai au fost primiți, notează evz.ro.

În trecut, atât George Simion, cât și alți lideri AUR au utilizat constant tema revizionismului teritorial față de Ucraina, exprimând opinia că Bucovina de Nord ar trebui să fie din nou înglobată în granițele României. O ultimă astfel de declarație a fost făcută de Simion pe 30 mai, cu doar 10 zile înaintea alegerile europarlamentare.

”Deputații europeni din AUR au semnat, desigur, Declarația de la Praga, care stabilește valorile grupului. În plus, ca o condiție de bază pentru aderarea la Grupul ECR, liderul partidului AUR, George Simion, a semnat o declarație scrisă în care afirmă că AUR respectă și sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și frontierele sale recunoscute la nivel internațional. Nu există nicio îndoială că Grupul ECR susține pe deplin valorile europene și Ucraina, iar prin semnarea declarației, AUR a declarat că face la fel”, a precizat pentru G4Media, Michael Strauss, purtătorul de cuvânt al grupului ECR.

Declarație ținută la secret

Un fapt extrem de interesant este acela că George Simion, de obicei o prezență extrem de vocală în mediul online nu a postat nici pe pagina sa de Facebook, nici pe site-ul său oficial ori al partidului AUR textul declarației semnate pentru primirea în Grupul ECR. Acest lucru este cu atât mai curios, cu cât președintele AUR nu scapă niciun prilej de a-și ține la curent urmăritorii cu acțiunile politice pe care le derulează.

Revizionismul este una dintre temele centrale ale discursului public al AUR și a lui George Simion și chiar numele partidului – Alianța pentru Unirea Românilor – face trimitere la acest aspect.

Ultima oară când George Simion a postat harta României Mari pe rețelele de socializare a fost pe 30 mai, când imaginea a fost însoțită și de următorul mesaj: ”Ceva frumos pentru ultima săptămână de campanie! Rog toți prietenii să fie foarte activi în zilele(10) care au mai rămas!”, a scris atunci Simion.

În urmă cu patru luni, George Simion explica la postul RTV că interdicția pe care a primit-o, de a intra pe teritoriul Ucrainei este motivată de lupta sa „pentru reîntregirea națională”.

George Simion a fost declarat indezirabil atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova, pentru legături cu Rusia,pe care însă, Simion le-a negat.

Simion și-a exprimat de mai multe ori poziția anti-UE și anti-NATO

George Simion și AUR au discursuri publice în care sunt reluate multe dintre temele propagandei ruse. Cel mai recent exemplu este cel de acum două zile, când George Simion a criticat decizia CSAT de a furniza Ucrainei o baterie de rachete Patriot pentru a ajuta țara vecină să facă față atacurilor aeriene rusești. Iar cu o săptămână în urmă, liderul AUR își exprima opinia că România ar trebui să aleagă statutul de „neutralitate”, deși în prezent, țara noastră este membră NATO. De asemenea, președintele AUR și oficiali de la vârful partidului critică în mod constant UE, pentru anumite politici ale sale.

Michael Strauss a mai declarat cu ocazia anunțului legat de declarația semnată de AUR că ”Grupul ECR se opune ferm tuturor formelor de antisemitism. În ceea ce privește poziția AUR față de Israel, am fost informați în scris, după consultarea cu partidul nostru partener Likud din Israel, că a început cooperarea dintre AUR și Likud în urma unei întâlniri între ambasadorul Israelului în România și George Simion în 2023. Acest lucru înseamnă că partidul de guvernământ israelian recunoaște pe deplin AUR ca partener de cooperare. Declarațiile antisemite nu sunt susținute și nici tolerate de Grupul ECR”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: