Skip to content
Politică

Ipoteză explozivă în cazul Costel Alexe. Fenechiu spune că fostul ministru ar putea fi „lucrat” chiar din PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat pentru PS News că, din punctul său de vedere, Costel Alexe este nevinovat, iar acuzațiile la adresa sa par mai degrabă „o lucrătură” din „aria sa de competență, pe zona de mediu” menită să-i facă rău fostului ministru al Mediului, care devenise cel mai important liberal din zona Moldovei.

„Aici e o problemă puțin mai complicată. Pe de-o parte, avem un statut al PNL care vorbește despre faptul că în momentul în care ai anumite acuzații penale, ți se recomandă o anumită conduită: pasul lateral. Pe de altă parte, Costel Alexe este și președinte de organizație și președinte de Consiliu Județean (CJ Iași – n.r.).

" "
" "

Statutul partidului se aplică doar în ceea ce privește poziția în partid. În ceea ce privește poziția lui în Consiliul Județean, e vorba de o opțiune prin care el poate să facă un pas lateral și în funcția publică sau nu. Prezumția de nevinovăție îi generează lui posibilitatea să își afirme cât se poate de clar inocența penală până în momentul în care există o hotărâre definitivă.

E complicat să îi ceri lui Alexe să facă pasul înapoi de la Consiliul Județean, în contextul în care procurorii de foarte multe ori au acuzat fără fundament, și atunci cred că, pe zona de funcție publică, este opțiunea lui. Pe zona de partid, în momentul în care se pune în mișcare acțiunea penală împotriva lui, din perspectiva statutului partidului, intră în coliziune și atunci dacă el nu va lua o măsură în acest sens e posibil să o ia PNL. Dar aici mă refer strict la funcția politică, în ceea ce privește funcția publică este la latitudinea lui”, spune Fenechiu.

De asemenea, liberalul susține că nu crede că fostul ministru Costel Alexe este vinovat și așteaptă momentul în care acesta va oferi mai multe declarații.

„Mi-e foarte greu să cred că este Costel Alexe vinovat. El poate avea multe defecte, dar nu este un prost. Mi-e teamă că, dacă nu mi-a luat Dumnezeu mințile, acolo e o chestie care e departe de ceea ce se spune. Dacă ne uităm puțin la descrierea faptei, cum că tabla s-a dat înainte, în două tranșe, că respectivul act administrativ al ministrului  a fost semnat ulterior de un secretar de stat… Nu-mi îmi dau seama pe ce se bazează această acuzație.

Nu-mi permit să o periclitez, pentru că este împotriva educației mele juridice să pornesc de la premisa că un procuror poate fi atât de rău intenționat și astfel sunt obligat să o iau ca atare.

Pe de altă parte, nu cunosc punctul de vedere al lui Alexe. E posibil ca după momentul în care acesta va da explicațiile de rigoare totul să se dezumfle sau nu. Să iei șpagă 22 de tone de tablă e aberant. Nu e genul clasic de situație în care să te pronunți fără să îți pui foarte multe întrebări. Iei șpagă o proprietate, bani, dar nu table. 

Mie nu mi se pare Costel un șpăgar. Eu l-am cunoscut și nu e genul lui să facă așa ceva”, spune liberalul.

Fenechiu spune, de asemenea, că cineva „din aria sa de competență, pe zona de mediu”, a vrut să-i facă rău lui Costel Alexe.

„N-am un nume în minte vizavi de persoana care ar vrea să îi facă rău lui Alexe, dar e un lucru cât se poate de evident că el devenise un membru cât se poate de important al PNL-ului. Devenise cel mai important PNL-ist din Moldova. Chestia asta, pe lângă faptul că îi aducea un anumit fel de autoritate și un anumite tip de recunoaștere, cu siguranță i-a făcut și mulți dușmani și în zona locală și în regiune, oameni care probabil că nu vedeau cu ochi buni ascensiunea lui Alexe.

Ar putea să fie cineva și din interiorul partidului. Nu uitați că în momentul în care a fost adus Chirică, a plecat din partid Bodea, au fost pe lângă o groază care și-au dat demisia, deci au fost și acolo niște probleme, dar hoțul neprins e negustor cinstit.

E greu să arunc acum un nume, dar nu aș merge pe ideea că chestia asta pleacă din PNL. Mai degrabă aș merge pe ideea că este o lucrătură pe zona din aria lui de competență, fie pe zona de mediu, fie cineva dintr-o zonă mai tehnică care avea cunoștință de ce face. Cred că mai degrabă ceva din zona aia”, susține Fenechiu.

În încheierea interviului, senatorul a declarat că membrii PNL nu au discutat încă acest subiect, dar că, oricum „nu e un motiv de bucurie pentru PNL, mai ales că ăștia vehiculează că mai sunt și alte cazuri”.

„Cu siguranță, părerea PNL-ului și părerea mea este că nu trebuie să fim un partid în care cei care încalcă legea să își găsească susținere, ci să se ducă să răspundă”, a conchis Fenechiu pentru PS News.

Procurorii DNA transmit, într-un comunicat de presă, că au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, pentru luare de mită și instigare la delapidare.

Potrivit procurorilor, Alexe ar fi pretins în mod direct, în perioada martie-aprile 2020, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă), în valoare de 103.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *