Skip to content
Politică

Ipoteză-șoc lansată de sociologul Bruno Ștefan: cine ar putea fi candidatul PNL la prezidențiale

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și sociologul Bruno Ștefan susține că președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, are cele mai mari șanse de a câștiga președinția PNL pentru că, în acest moment, nu are niciun ”contracandidat valabil”. De asemenea, sociologul avansează o ipoteză surprinzătoare: Orban și PNL o vor susține pe Maia Sandu la președinția României în 2024. ”Dacă Maia Sandu este propusă de Orban candidat la președinție, și eu cred că ea va fi, atunci este posibil ca ceilalți contracandidați de la USR sau PSD să pară anti-unioniști și să se retragă, și atunci Maia Sandu ar câștiga alegerile în România susținută de PNL”, spune Bruno Ștefan.

”Ludovic Orban are șanse maxime pentru a câștiga președinția PNL. Nu are niciun contracandidat valabil pentru că el vine cu un proiect pentru președinția României după terminarea mandatului lui Iohannis. Eu cred că acel proiect este Maia Sandu (președintele în funcție al Republicii Moldova – n.r.) și de aia Orban va câștiga alegerile.

Dacă Maia Sandu este propusă de Orban candidat la președinție, și eu cred că ea va fi, atunci este posibil ca ceilalți contracandidați de la USR sau PSD să pară anti-unioniști și să se retragă, și atunci Maia Sandu ar câștiga alegerile în România susținută de PNL. Eu cred că alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte ar fi cea mai mare realizare al lui Ludovic Orban ca premier al României.

Eu știu că Orban este un unionist convins. Nu am avut în România la un loc oameni cu atâta obsesie unionistă cât are Ludovic Orban, și de asta cred eu că România a lucrat pentru alegerea Maiei Sandu în timpul guvernării lui Orban. Am văzut vizita lui Iohannis și cred că ea este un proiect posibil care schimbă paradigma pe care România a avut-o față de Republica Moldova, ca sora mai mică și mai săracă față de care ne arătam mândria. O astfel de perspectivă care ar alunga temerile astea că „moldovenii sunt sărăntoci”, ar putea face tema unirii o temă principală în alegerile prezidențiale următoare și ar da un sens înalt politicii românești cât timp multe altele eșuează: sănătate, învățământ.

Asta ar fi o soluție pentru a face din alegerile prezidențiale ceva care să aibă importanță nu doar națională, ci și internațională. Asta este o variantă pe care Orban merge, și de aceea cred că va avea șanse la președinția partidului”, a declarat sociologul pentru PS News.

Ludovic Orban, președintele PNL, și-a anunțat colegii de partid că va candida anul acesta la congres pentru un nou mandat la conducerea PNL. Decizia lui Ludovic Orban vine după ce a rezistat mai multor lovituri din interiorul partidului, în special din partea grupului Rareș Bogdan – Robert Sighiartău, care voia să-l dea jos de la conducere.

Viitorul congres al liberalilor va fi foarte important pentru reglarea de conturi din partid, dar și pentru viitoarele alegeri din 2024. Europarlamentarul Rareș Bogdan și-a asumat un mare risc cu aceste ieșiri exagerate în presă și, oricât va fi protejat de grupul de la Cluj, consecințe vor exista la adresa sa. Dacă Ludovic Orban are planuri pe termen lung și urmărește funcția de președinte al României în 2024, nu-și permite să aibă în partid un agitator precum Rareș Bogdan, care de fiecare dată când face o declarație, ajunge pe toate site-urile importante din țară.

 

1 comentariu la “Ipoteză-șoc lansată de sociologul Bruno Ștefan: cine ar putea fi candidatul PNL la prezidențiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *