Skip to content
Societate

ÎPS Teodosie, despre tăiere bugetului pentru culte: Biserica a cedat averile către stat, pe vremea lui Cuza. Ispitele celor care vor să braveze

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

ÎPS Teodosie a vorbit despre intenţia Executivului de a tăia bugetul cultelor religioase pentru întreţinere şi reabilitarea clădirilor, nefiind convins că acest lucru se va întâmpla.

Deocamdată sunt zvonuri. Orice e posibil. Un lucru nefiresc, asta pot să spun, pentru că Biserica are o misiune foarte importantă. Cum să tai de la cei care fac această misiune, că să ţină poporul în demnitate, cu conştiinţă trează, cum tocmai aceasta?  Noi avem şi o explicaţie foarte limpede: Biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ţările din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decât dau creştinii ortodocşi la noi în ţară.

Noi ne legăm de asta. Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica. Foarte rău, clădirile cultelor nu trebuie întreţinute?”, a spus Teodosie la un post de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

Guvernul României intenţionează ca în 2021 să aloce mai puţini bani cultelor religioase pentru întreţinerea, construirea sau reabilitarea clădirilor de cult. Astfel, suma alocată pentru culte ar fi de numai 28 milioane lei în acest an, cu aproape 89% mai mică decât în execuția anului anterior, când s-au dat 249 milioane lei, scrie Adevarul. Contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36%, în 2021, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *