Skip to content
Internațional

Irak: Parlamentul a aprobat o nouă lege electorală

middle este online

Parlamentul irakian a aprobat marţi o nouă lege electorală, una din revendicările principale ale manifestaţiilor declanşate pe 1 octombrie, dar blocajul politic împiedică în continuare numirea unui prim-ministru interimar, transmite Reuters, citată de agerpres.

Protestatarii, mulţi dintre ei tineri, cer înlocuirea unui sistem politic pe care îl consideră profund corupt şi responsabil de menţinerea în sărăcie a majorităţii populaţiei. Protestele împotriva clasei politice au început paşnic în octombrie, dar au devenit în curând violente, soldându-se cu cel puţin 485 de morţi, în majoritate dintre demonstranţi.

‘În numele Irakului, în numele poporului irakian, în numele martirilor (…), legea a fost aprobată’, a declarat marţi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor, Mohammed al-Halbousi, după vot.

Reforma prevede votul uninominal, care va înlocui un sistem complex care îmbina scrutinul proporţional cu cel pe liste. Fiecare membru al parlamentului va reprezenta un district electoral anume, în loc ca grupuri de deputaţi să reprezinte provincii întregi.

Potrivit AFP, circumscripţiile vor fi de asemenea redesenate, dar parlamentul nu a precizat deocamdată cum anume.

Protestarii au cerut nu doar o nouă lege electorală, ci şi înlăturarea întregii clase politice şi instalarea unui prim-ministru fără afiliere de partid.

Adel Abdul Mahdi, care a demisionat la presiunea străzii, rămâne premier interimar până la numirea unui succesor, întârziată însă de luptele între facţiunile politice rivale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *