UPDATE Iran a atacat Israelul. Anunțul IDF cu privire la reacţia după atac

Iranul a lansat numeroase de drone către Israel, a anunţat sâmbătă seara armata israeliană.

ANUNȚUL IDF DUPĂ ÎNTÂLNIREA CABINETULUI DE RĂZBOI

UPDATE, ORA 22.14

Oficialii armatei israeliene nu au declarat în mod clar dacă în următoarea perioadă vor lansa un atac asupra Iranului, drept răspuns la ploaia de rachete din noaptea de sâmbătă spre duminică. Totuși, aceștia spun că Israelul are ”atât planuri de apărare, cât și de atac”.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că în următoarele două luni vor fi racolate două batalioane de rezervă pentru a-și întări apărarea. Însă nu a precizat, la încheierea ședinței de război, dacă Israelul va ataca Iranul în următoarea perioadă.

”Planul Iranului a eșuat. Doar câteva rachete au reușit să pătrundă în spațiul aerian și au provocat pagube minime. Baza militară lovită funcționează la capacitate maximă. Suntem într-un nivel înalt de pregătire, avem planuri atât de apărare, cât și pentru atac. Mai mult nu vom menționa aici”, a declarat Hagari, duminică seară.

Valul de drone și rachete care au zburat spre Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică a adus cu sine o nouă fază de tensiune, incertitudine și confruntare în Orientul Mijlociu.

Iranul a lansat acest atac fără precedent ca răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, la începutul acestei luni.

Acesta a marcat un nou capitol al discordiei dintre cele două state, care s-a infiltrat timp de ani de zile și a luat amploare de când Israelul a declarat război Hamas în octombrie anul trecut, notează CNN.

Următorii pași rămân neclari, dar Israelul se confruntă cu rugăminți din partea aliaților săi de a se retrage din pragul războiului deschis și de a alege să nu escaladeze conflictul.

Citește mai mult AICI

CÂT A COSTAT ISRAELUL SĂ DISTRUGĂ ATACUL IRANULUI. SUMA ESTE IMENSĂ

UPDATE, ORA 20.59

1.0000.000.000$ a costat Israelul să distrugă atacul Iranului. 4.000.000$ o rachetă Arrow. Iranienii au folosit pentru valuri de atacuri nu cu cele mai avansate modele din complexul militar-industrial, dar și-așa a provocat pagube imense Israelului.

1.0000.000.000$ a costat Israelul să distrugă atacul Iranului. 4.000.000$  o rachetă Arrow.

Israelienii și aliații lor au fost nevoiți să cheltuiască atât rachete ghidate, cât și rachete antiaeriene, care sunt mult mai scumpe decât dronele lansate de Iran.

Interceptarea de către Israel a zeci de rachete și drone iraniene peste noapte a costat Tel Aviv până la 5 miliarde de șekeli (1,35 miliarde de dolari), a informat duminică presa israeliană, potrivit Anadolu.

1.0000.000.000$ a costat Israelul să distrugă atacul Iranului. 4.000.000$  o rachetă Arrow 

Cotidianul Yedioth Ahronoth l-a citat pe Brig. Generalul Ram Aminach, fostul consilier financiar al Statului Major israelian, care a spus că „prețul apărării de sâmbătă noapte a fost estimat la 4-5 miliarde de șekeli (1,08-1,35 miliarde de dolari).”

„Vorbesc doar despre interceptarea a ceea ce au lansat iranienii și nu despre pagube, care au fost marginale de data aceasta”, a spus el.

„O rachetă Arrow folosită pentru a intercepta o rachetă balistică iraniană costă 3,5 milioane de dolari, în timp ce costul unei rachete „Magic Wand” este de 1 milion de dolari, în plus față de ieșirile aeronavelor care au participat la interceptarea dronelor iraniene”, a spus Aminach.

Citește mai mult AICI

NYT: NETANYAHU A ANULAT ATACUL DE REPRESALII IMEDIATE ASUPRA IRANULUI DUPĂ CONVORBIREA CU BIDEN

UPDATE, ORA 19.44

Riposta aşteptată din partea Israelului după atacul fără precedent al Iranului care a vizat teritoriul său pare să fie cântărită mai bine, mai ales după ce comunitatea internaţională, în frunte cu SUA, a îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare. Însă în rândul guvernului israelian vocile mai radicale îşi exprimă deja nemulţumirea, potrivit The Times of Israel.

Israelul „va cere un preţ de la Iran într-un mod şi într-un moment care ne convine”, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului. Iranul „a făcut cunoştinţă cu forţa sistemului de securitate israelian”, a adăugat Gantz, o referire la pagubele minime provocate de atacul iranian, deşi acesta a implicat sute de proiectile.

Atacul a arătat că „lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa pericolului”, a mai spus Gantz. Dar, a adăugat el, „acest eveniment nu s-a încheiat”.

BENNY GANTZ VREA MAI ÎNTÂI O COALIŢIE REGIONALĂ

El a subliniat că ar fi o bună ocazie pentru a construi mai întâi o coaliţie regională împotriva Iranului. Israelul trebuie să consolideze „alianţa strategică şi cooperarea regională” care i-au permis să facă faţă atacului iranian de ieri, a spus ministrul cabinetului de război Benny Gantz. „Iranul este o problemă globală, este o provocare regională şi este, de asemenea, un pericol pentru Israel, iar ieri, lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa acestui pericol. Israelul împotriva Iranului, lumea împotriva Iranului – acesta este rezultatul. Aceasta este o realizare strategică, pe care trebuie să o valorificăm pentru securitatea Israelului”, a punctat el.

„Acest eveniment nu s-a încheiat – alianţa strategică şi sistemul de cooperare regională pe care le-am construit şi care au rezistat la testul său semnificativ trebuie să fie consolidate tocmai acum. Israelul a dovedit ieri că este o ancoră de putere militară şi tehnologică şi o ancoră de securitate în Orientul Mijlociu”, a continuat el.

„În faţa ameninţării Iranului – vom construi o coaliţie regională şi vom cere preţul de la Iran, în modul şi la momentul care ne convine. Şi cel mai important – în faţa dorinţei duşmanilor noştri de a ne face rău, ne vom uni şi vom deveni mai puternici”, a adăugat Gantz, indicând, aparent, că nu susţine represalii imediate împotriva Iranului.

Gantz a mai spus că Israelul mai trebuie să îşi aducă acasă ostaticii şi să îşi securizeze frontierele de sud şi de nord, astfel încât oamenii care şi-au evacuat casele din apropierea acestor frontiere să se poată întoarce. „Chiar şi astăzi, trebuie să ne amintim că nu ne-am îndeplinit încă sarcinile – în primul rând întoarcerea ostaticilor şi eliminarea ameninţării împotriva locuitorilor din nord şi sud. Vom continua campania, cu determinare şi responsabilitate. Şi împreună – vom învinge”, a spus Gantz..

Citește mai mult AICI

IRANUL SPUNE CĂ A INFORMAT SUA DE OPERAŢIUNEA SA ”LIMITATĂ” ÎMPOTRIVA ISRAELULUI

UPDATE, ORA 19.20

Iranul susţine că a informat Statele Unite cu privire la intenţia sa de a efectua o operaţiune „limitată” împotriva Israelului ca răspuns la atacul mortal lansat la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Siria şi pus pe seama Israelului, relatează AFP.

„Am anunţat Casa Albă într-un mesaj că operaţiunea noastră va fi limitată, minimă şi menită să pedepsească regimul israelian”, a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Ministrul iranian a vorbit la un briefing cu diplomaţi străini la Teheran cu privire la atacul cu drone şi rachete lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice, împotriva Israelului.

Amir-Abdollahian le-a spus ambasadorilor că Teheranul a informat ţările vecine despre atacul planificat „cu 72 de ore înainte de operaţiune”.

Citește mai mult  AICI

TEHERANUL DEZVĂLUIE CĂ ŞI-A ANUNŢAT „PRIETENII ŞI ALIAŢII” CU 72 DE ORE ÎNAINTE DE ATAC

UPDATE, ORA 17.02

Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o „nouă escaladare” după loviturile iraniene împotriva Israelului de sâmbătă seara, potrivit unei surse diplomatice turce. Şi Irakul a făcut un apel similar, în timp ce Teheranul a dezvăluit că şi-a notificat vecinii şi prietenii cu 72 de ore înainte de atacul său din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, respins în proporţie de 99 la sută de Israel şi aliaţii săi.

„Ministrul turc de externe Hakan Fidan a avut astăzi (duminică – n.r.) o conversaţie telefonică cu omologul său iranian (…) şi i-a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune”, a declarat sursa diplomatică turcă sub rezerva anonimatului, relatează Le Figaro.

Potrivit informaţiilor obţinute din surse diplomatice, în timpul convorbirii telefonice, şeful diplomaţiei iraniene a declarat că operaţiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat şi că Iranul nu va lansa o nouă operaţiune decât dacă va fi atacat, relatează agenţia turcă Anadolu. Amir-Abdollahian a avertizat însă că, dacă Iranul va fi atacat din nou, va da un „răspuns mai puternic” de această dată.

Şi preşedintele irakian a cerut duminică o „reducere a tensiunilor” în Orientul Mijlociu, îndemnând în acelaşi timp să nu se „extindă conflictul”, la o zi după ce Teheranul a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.

Referindu-se la „ultimele evoluţii din regiune şi la repercusiunile lor”, preşedintele Abdel Latif Rachid a subliniat, de asemenea, într-un comunicat, „necesitatea de a opri agresiunea împotriva Fâşiei Gaza şi de a găsi o soluţie la problema palestiniană, având în vedere că aceasta este un element fundamental pentru stabilitatea regiunii”.

Citește mai mult AICI

ŞEFA COMISIEI EUROPENE CERE IRANULUI ŞI ISRAELULUI SĂ DEA DOVADĂ DE PRUDENŢĂ

UPDATE, ORA 16.38

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat duminică atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului în cursul nopţii şi a făcut apel la ambele părţi să dea dovadă de prudenţă, transmite dpa.

„Condamn ferm atacul brutal şi nejustificat al Iranului asupra Israelului. Şi cer Iranului şi complicilor săi să înceteze imediat atacurile. Toţi actorii trebuie acum să se înfrâneze de la o nouă escaladare şi să acţioneze pentru a restabili stabilitatea în regiune”, a scris von der Leyen pe platforma X.

Agenţia dpa aminteşte că, pentru prima dată în istorie, Republica Islamică Iran a atacat direct duşmanul său declarat Israelul.

Potrivit armatei israeliene, peste 300 de drone şi rachete au fost lansate în amplul atac, marea majoritate fiind interceptate când se aflau încă în afara spaţiului aerian israelian.

Citește mai mult AICI

IRANUL ÎI CONVOACĂ PE AMBASADORII BRITANIC, FRANCEZ ȘI GERMAN

UPDATE, ORA 15.09

Ministerul iranian de Externe i-a convocat, duminică, pe ambasadorii britanic, francez și german, relatează agenția iraniană de știri Labour News Agency, citată de Sky News.

Ministerul va pune întrebări despre ceea ce numește „poziția iresponsabilă” a acestora cu privire la loviturile Teheranului asupra Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Franța s-a numărat printre țările care au ajutat Israelul să se apere împotriva atacului lansat de Iran noaptea trecută, relatează Reuters, potrivit Times of Israel.

„Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a declarat Hagari, precizând că nu are detalii exacte dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran.

Oficialii israelieni au declarat în această dimineață că Statele Unite, Marea Britanie și Iordania au contribuit, de asemenea, la interceptarea valului masiv de drone pe care Iranul l-a lansat asupra Israelului în cursul nopții.

Marea Britanie a trimis avioane în Cipru pentru a elibera avioanele americane dintr-o misiune comună împotriva Statului Islamic în Irak și Siria, astfel încât acestea să poată ajuta Israelul, scrie Sky News.

Citește mai mult AICI

TEMERILE ÎN LEGĂTURĂ CU UN CONFLICT MAI AMPLU CRESC

UPDATE, ORA 13.58

Atacurile Iranului asupra Israelului de sâmbătă seară, lansate ca răspuns la un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, sporesc ameninţarea unui conflict regional mai amplu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a subliniat că atacul a fost un eşec, a promis că ţara sa va obţine victoria după ce armata israeliană a doborât aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran, într-o escaladare bruscă a conflictului din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Sirenele au răsunat, s-au auzit sunete de arme grele şi bubuituri îndepărtate, presa locală spunând că a fost vorba de interceptări aeriene ale dronelor explozive. Autorităţile au declarat că o fetiţă de 7 ani a fost grav rănită şi o bază a armatei a suferit avarii minore, dar consecinţele amplului atac s-au limitat aici.

„Am interceptat, am respins, împreună vom învinge”, a postat Netanyahu pe X.

Armata israeliană a declarat că au fost doborâte peste 99% dintre dronele şi rachetele iraniene şi că discută opţiunile de răspuns.

Postul de televiziune israelian Canal 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un „răspuns semnificativ” la acest atac.

IRANUL S-A BAZAT PE ALIAŢII DIN REGIUNE

Iranul s-a bazat pe susţinătorii săi din întreaga regiune pentru a ataca ţinte israeliene şi americane. Războiul din Fâşia Gaza, pe care Israelul a invadat-o după atacul de la 7 octombrie al Hamas – mişcare palestiniană susţinută de Iran – a amplificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu Libanul şi Siria şi atrăgând tiruri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor israeliene de la distanţe atât de mari precum Yemen şi Irak. Iar războiul din Fâşia Gaza nu dă semne de relaxare în ciuda numeroaselor eforturi de mediere.

Cel mai puternic aliat al Iranului în regiune, gruparea şiită libaneză Hezbollah – care a avut schimburi de tiruri zilnice cu Israelul de la începutul războiului din Gaza – a declarat duminică dimineaţa că a tras rachete asupra unei baze israeliene.

Drone ar fi fost, de asemenea, lansate împotriva Israelului de către gruparea Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, care a atacat rutele de navigaţie din jurul Mării Roşii pentru a-şi arăta solidaritatea cu Hamas.

Aceste confruntări ameninţă acum să se transforme într-un conflict deschis direct care să opună Iranul şi aliaţii săi regionali Israelului şi principalului său susţinător, Statele Unite.

Citește mai mult AICI

IRANUL AMENINȚĂ ISRAELUL: DACĂ RIPOSTEAZĂ, OPERAȚIUNEA VA FI ȘI MAI IMPORTANTĂ

UPDATE, ORA 12.53

Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminica aceasta că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”, precizând, totodată, că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene.

El a adăugat că „nu au nicio intenţie de a continua această operaţiune, însă dacă regimul sionist întreprinde o acţiune împotriva Republicii Islamice Iran, fie pe teritoriul lor sau în centrele care le aparţin în Siria sau în altă parte, următoarea lor operaţiune va fi mult mai importantă decât aceasta”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Operaţiunea ‘Promisiune onestă’ a fost întreprinsă cu succes între ieri (sâmbătă) seara şi această dimineaţă, şi şi-a atins toate obiectivele”, a declarat la televiziune generalul Mohammad Bagheri. El a afirmat că cele două ţinte principale au fost „centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare” pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi „baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35” care au bombardat consulatul.

„Aceste două centre au fost puternic avariate şi scoase din funcţiune”, a dat el asigurări.

Citeste mai mult AICI

MII DE IRANIENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ ÎN SEMN DE SUSȚINERE A ATACULUI

UPDATE, ORA 12.08

Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.

„Moarte Israelului!” și „Moarte Americii!”, au scandat demonstranții din Piața Palestinei din Teheran, la scurt timp după ce Gărzile Revoluționare au anunțat lansarea operațiunii „Promisiune onestă”.

O pictură murală pe care scria „următoarea palmă va fi mai puternică” a fost dezvelită în piața unde de câteva zile atârnă un banner uriaș care le cere, în ebraică, israelienilor „să se adăpostească”, scrie france24.com.

Duminică, demonstranții au fluturat steaguri naționale iraniene și palestiniene alături de bannere pe care scria „Victoria lui Dumnezeu este aproape”.

Atacul Iranului a venit ca represalii la o lovitură din 1 aprilie care a distrus anexa consulară cu cinci etaje a ambasadei iraniene din Damasc și a ucis șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, dintre care doi generali. De atunci, Teheranul a promis că va răzbuna atacul, care a fost atribuit pe scară largă Israelului.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că „regimul malefic (israelian) va fi pedepsit”.

Presa iraniană a descris atacul asupra Israelului ca fiind „complex”, deoarece a implicat și aliații iranieni din Yemen, Liban și Irak.

„Acest atac nu a venit doar din Iran, iar acest regim (Israel) este pedepsit din patru direcții”, a declarat agenția de presă Tasnim.

Citeste mai mult AICI

LUMINIŢA ODOBESCU: SUNTEM PROFUND ÎNGRIJORAŢI

UPDATE, ORA 11.55

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, afirmă că autorităţile române monitorizează situaţia din Orientul Mijlociu şi se află în legătură cu ambasadele ţării noastre în regiune. ”Suntem profund îngrijoraţi privind situaţia de securitate în Orientul Mijlociu”, arată ea.

”Suntem profund îngrijoraţi privind situaţia de securitate în Orientul Mijlociu. România condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului şi face apel la evitarea escaladării pe mai departe”, a afirmat Luminiţa Odobescu, duminică, într-o postate pe reţeaua X.

Citeste mai mult AICI

SPAŢIUL AERIAN ISRAELIAN, REDESCHIS

UPDATE, ORA 11.14

Spaţiul aerian israelian, închis în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică chiar înainte de atacul iranian împotriva Israelului, a fost redeschis de la ora 04:30 GMT, potrivit unui comunicat al autorităţii aeroportuare israeliene.

„Conform directivelor dispozitivului de securitate, spaţiul aerian israelian a fost redeschis de la orele 07:30 ale dimineţii (04:30 GMT) şi aeroportul Ben Gourion este din nou operaţional”, detaliază comunicatul. Site-ul aeroportului informează asupra unor foarte mari întârzieri atât pentru decolări, cât şi pentru sosiri, scrie Agerpres.

La rândul lor, Irakul, Libanul şi Iordania au anunţat duminică dimineaţa redeschiderea spaţiilor lor aeriene, închise începând de sâmbătă seara din cauza atacului fără precedent al Iranului împotriva Israelului.

Citeste mai mult AICI

„AM INTERCEPTAT 99% DINTRE TIRURI”

UPDATE, ORA 10.41

Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat „99% dintre tirurile” cu rachete şi drone, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, informează AFP şi dpa.

„Atacul iranian a fost dejucat (…). Am interceptat 99% dintre tirurile asupra Israelului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, după un atac masiv întreprins de Iran, în timpul căruia acesta a lansat peste 200 de drone şi rachete în direcţia Israelului.

Nicio dronă, nicio rachetă „nu a pătruns pe teritoriul Israelului”, în timp ce doar câteva rachete balistice „au pătruns şi au lovit uşor baza de la Nevatim”, a continuat contraamiralul. „Baza este în continuare activă şi pistele sunt utilizate pentru aterizări şi decolări”, a subliniat el.

„Împreună cu SUA şi alţi parteneri, am reuşit să apărăm teritoriul statului Israel”, a declarat la rândul său ministrul apărării israelian Yoav Gallant, precizând că „au fost cauzate foarte puţine pagube”, acesta fiind „rezultatul operaţiunilor remarcabile ale forţelor de apărare israeliene”.

„Campania nu s-a încheiat încă”, a amintit ministrul, după ce a avut o reuniune de urgenţă cu responsabili ai apărării israeliene.

Citeste mai mult AICI

IRANUL AMENINȚĂ CU ATACURI ȚĂRILE CARE AJUTĂ ISRAELUL

UPDATE, ORA 10.12

Ministerul Apărării din Iran a amenințat țările care ajută Israelul cu atacuri din partea Teheranului, agenția de stat Fars anunțând că Iordania este vizată de o ”monitorizare atentă” și că aceasta va fi următoarea țintă a atacurilor, scrie Haaretz.

Orice țară care va permite Israelului să lanseze atacuri vor avea de suferit, a anunțat ministerul Apărării de la Teheran, în timp ce misiunea iraniană la ONU a avertizat SUA ”să stea deoparte”, notează cotidianul israelian. Agenția de presă iraniană Fars citează o sursă care susține că Teheranul monitorizează atent acțiunile Iordaniei, care ar putea deveni ”următoarea țintă” în cazul în care va ajuta Israelul.

Citestem ai mult AICI

BENJAMIN NETANYAHU: VOM ÎNVINGE!

UPDATE, ORA 10.10

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în primul său răspuns public de la atacurile din cursul nopţii, că ţara „va învinge”.

„Am interceptat. Am blocat. Împreună vom învinge”, a scris premierul într-o scurtă postare pe X.

Citeste mai mult AICI

MESAJUL LUI NICOLAE CIUCĂ

UPDATE, ORA 09.36

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a notat, duminică, într-un mesaj postat pe Facebook, că România condamnă atacul Iranului asupra Israelului şi face apel la evitarea escaladării situaţiei de securitate regională.

“România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, a notat pe Facebook preşedintele Senatului.

BIDEN SE ÎNTALNEŞTE CU LIDERII G7

UPDATE, ORA 09.35

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu liderii G7, duminică, ”pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul neruşinat al Iranului”, se arată într-o declaraţie remisă de Casa Albă şi citată de CNN.

”Echipa mea va colabora cu omologii din regiune. Şi vom rămâne în legătură strânsă cu liderii Israelului”, se arată în declaraţia lui Biden.

”Şi, deşi nu am văzut atacuri asupra forţelor şi centrelor noastre astăzi, vom rămâne vigilenţi la toate ameninţările şi nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja oamenii”, adaugă sursa citată.

Citeste mai mult AICI

KLAUS IOHANNIS ȘI MARCEL CIOLACU, PRIMELE MESAJE DUPĂ ATAC

UPDATE, ORA 08.45

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis poziția României, după atacul Iranului asupra Israelului.

În ambele mesaje, Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu au transmis solidaritatea României pentru Israel și condamnă atacul Iranului.

Președintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de X poziția României în ceea ce privește atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă noapte.

„România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escalade regionale ulterioare”, a scris Klaus Iohannis pe platforma X.

Și premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe platforma X

„Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor săi”.

Iranul a lansat sâmbătă-noapte un atac masiv asupra Israelului, cu sute de drone și rachete. Imediat, spațiul aerian a fost închis în regiune și zeci de avioane israeliene au fost ridicate de la sol. În întreaga țară au răsunat sirenele, anunțând pericolul, notează antena3.ro.

Mare parte din drone și rachete au fost oprite de sistemul de apărare, dar unele au ajuns și la sol și au avut loc explozii violente.

Președintele Joe Biden a asigurat Israelul de sprijinul său, iar forțele americane din Orientul Mijlociu au doborât o parte dintre proiectilele, care au fost lansate de Iran. Statele Unite să stea deoparte”, a avertizat vehement Teheranul.

REUNIUNE DE URGENŢĂ A CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU

UPDATE, ORA 08.33

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP.

„Intenţionăm să organizăm reuniunea mâine la 16:00” (20:00 GMT), a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice malteze care deţine preşedinţia Consiliului în aprilie, potrivit Agerpres.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat sâmbătă că „condamnă cu fermitate escaladarea gravă” reprezentată de atacul Iranului asupra Israelului şi a cerut „încetarea imediată a acestor ostilităţi”.

„Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională”, a spus secretarul general într-un comunicat, subliniind că „cere tuturor părţilor să facă dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

CABINETUL DE RĂZBOI AL ISRAELULUI A APROBAT RIPOSTA

UPDATE, ORA 08.25

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12 sâmbătă noaptea. O ripostă a Israelului la atacul Iranului este așteptată în următoarele 24 de ore. SUA au cerut guvernului de la Tel Aviv să nu lanseze o contraofensivă fără să-i anunțe și pe partenerii americani. Ministerul Apărării din Iran a anunțat că dacă Israelul va riposta, Teheranul va lansa un atac și mai dur și i-a avertizat pe americani ”să stea departe”, scrie Haaretz, potrivit digi24.ro.

Conform deciziei luate sâmbătă noaptea, cabinetul de război al Israelului nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews, citat de News.ro.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că „linia roşie” între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. „Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul”, a spus el.

„S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat expertul.

Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului.

Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

SUNĂ SIRENELE ÎNTR-UN KIBBUTZ DIN NORDUL ISRAELULUI

UPDATE –  Sirenele sună într-un kibbutz din nordul Israelului, comunitatea Snir, pe fondul unui atac cu rachete din Liban.

Libanul şi-a închis temporar spaţiul aerian începând cu ora locală 1.00.

Hezbollah a efectuat zilnic atacuri asupra nordului Israelului, de când a început războiul din Fâşia Gaza.

 

Anterior, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, le-a spus cetăţenilor că trebuie să intre într-un adăpost şi să rămână acolo timp de cel puţin 10 minute dacă o sirenă sună în zona lor.

„Vă vom informa dacă va trebui să rămâneţi în adăpost pentru o perioadă mai lungă”, a adăugat el.

JOE BIDEN A VENIT LA CASA ALBĂ

UPDATE – Coloana de maşini a preşedintelui Joe Biden a ajuns la Casa Albă la ora locală 17:02 (24:02, ora României).

Preşedintele a intrat în Biroul Oval fără a se opri să stea de vorbă cu jurnaliştii.

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat: „Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului. Preşedintele Biden este informat în mod regulat cu privire la situaţie de către echipa sa de securitate naţională şi se va întâlni cu aceasta în această după-amiază la Casa Albă. Echipa sa este în comunicare permanentă cu oficialii israelieni, precum şi cu alţi parteneri şi aliaţi. Este probabil ca acest atac să se desfăşoare pe parcursul mai multor ore. Preşedintele Biden a fost clar: sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este de neclintit. Statele Unite vor fi alături de poporul israelian şi vor sprijini apărarea acestuia împotriva acestor ameninţări din partea Iranului”.

NETANYAHU A CONVOCAT CABINETUL DE RĂZBOI

UPDATE –  O reuniune a cabinetului de război israelian este convocată la sediul armatei de la baza militară Kirya din Tel Aviv, potrivit unei declaraţii a biroului premierului israelian.

Israelul estimează acum că Iranul a lansat peste 100 de drone, potrivit unui oficial militar israelian.

MESAJUL LUI KHAMENEI

UPDATE – Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist malefic al Israelului va fi pedepsit”, după ce Iranul a lansat atacuri cu drone împotriva Israelului, relatează The Guardian.

Într-o înregistrare video pe X, Khamenei a declarat:

„Regimul malefic însuşi, care înseamnă numai răutate, rău şi greşeală, a adăugat o altă greşeală la propriile erori prin lansarea unui atac asupra consulatului iranian din Siria. Consulatele şi ambasadele din orice ţară în care există sunt considerate ca fiind teritoriul ţării căreia îi aparţine ambasada. Atacarea consulatului nostru este ca şi cum ne-ar ataca pământul. Regimul malefic a făcut o mişcare greşită în acest caz. Ar trebui să fie pedepsit şi va fi pedepsit”, a declarat Khamenei.

PESTE 100 DE DRONE ŞI ZECI DE RACHETE

UPDATE – SUA se aşteaptă ca Iranul să lanseze peste 100 de drone, zeci de rachete de croazieră şi zeci de rachete balistice, relatează SkyNews.

SUA se pregătesc ca acesta să fie „un atac major”, au declarat doi oficiali americani de rang înalt pentru NBC News. Unul dintre oficiali a declarat că se aşteaptă ca armele să vizeze obiective guvernamentale israeliene, nu civili sau centre religioase.

SUA şi Israelul şi-au coordonat îndeaproape modul de apărare împotriva atacului „Am fost pregătiţi. Israelienii sunt pregătiţi”, a declarat oficialul.

Comandantul CENTCOM al SUA, generalul Michael Kurillla, s-a întâlnit în ultimele zile cu înalţi oficiali israelieni. În timpul vizitei sale, el s-a consultat cu israelienii cu privire la un plan de apărare care include ajutor american de pe mare şi din aer, precum şi modul în care Israelul ar putea răspunde la atacul Iranului, au declarat înalţii oficiali americani. Administraţia nu se aştepta ca Iranul să vizeze vreun obiectiv american din regiune, au adăugat aceştia.

IORDANIA DECLARĂ STARE DE URGENŢĂ

UPDATE – Iordania a declarat stare de urgenţă după ce Iranul a lansat zeci de drone şi rachete asupra Israelului.

Anterior, Iordania anunţase că îşi închide spaţiul aerian pe fondul ameninţării unui atac iranian.

Două surse de securitate regionale au declarat că apărarea aeriană a ţării este, de asemenea, pregătită să intercepteze orice dronă sau aeronavă iraniană care intră în spaţiul său aerian, scrie SkyNews.

ADĂPOSTURI DESHISE ÎN HAIFA

UPDATE – În oraşul Haifa, din nordul Israelului, au fost deschise adăposturile publice, relatează CNN.

Administraţia municipală a făcut sâmbătă o evaluare specială a situaţiei pe baza situaţiei de securitate.

„De asemenea, în caz de alarmă, vor fi deschise staţiile de tren uşor Carmelit aprobate ca adăposturi de către Comandamentul Frontului Interior”, potrivit unui mesaj al municipalităţii din Haifa trimis locuitorilor.

UPDATE – Iranul a lansat şi rachete de croazieră asupra Israelului, pe lângă zeci de drone, potrivit presei israeliene citate de CNN.

DECLARAŢIA PREMIERULUI ISRAELIAN

UPDATE –  Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declaraţie sâmbătă seara, în contextul în care Iranul a lansat drone spre Israel, scrie The Guardian, care redă textul:

„În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului.

Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic.

Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al multor alte ţări.

Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus şi cu determinare.

Cetăţeni ai Israelului, ştiu că şi voi sunteţi, de asemenea, cumpătaţi. Vă invit să urmaţi directivele Comandamentului Frontului Intern al IDF.

Împreună vom rezista şi cu ajutorul lui Dumnezeu – împreună vom învinge toţi duşmanii noştri”.

UPDATE – Autoritatea aeroportuară din Israel IAA a anunţat că spaţiul aerian al Israelului se va închide de la ora locală 0:30, pe fondul atacului iranian asupra Israelului, relatează The Times of Israel.

IAA nu a oferit detalii cu privire la momentul în care vor fi reluate zborurile, precizând că va oferi actualizări în funcţie de evoluţia situaţiei. Pasagerilor li se recomandă să verifice la companiile aeriene şi pe site-ul IAA orarul zborurilor.

AL DOILEA VAL DE DRONE

UPDATE –  Presa de stat din Iran relatează că un al doilea val de drone a fost lansat de Republica Islamică asupra Israelului, scrie The Times of Israel.

DRONELE TREC PRIN IRAK

Mai multe drone au fost văzute zburând din direcţia Iranului deasupra provinciei irakiene Sulaymaniya, au afirmat trei surse de securitate citate de Reuters.

„Zeci de drone au fost văzute zburând dinspre Iran în direcţia Israelului deasupra spaţiului aerian irakian”, au spus două surse de securitate irakiene pentru Reuters.

Irakul a anunţat, de asemenea, închiderea spaţiului său aerian şi suspendarea întregului trafic aerian în cursul zilei de astăzi, a declarat Ministerul irakian al Transporturilor pentru agenţia de presă de stat a ţării.

Anterior, Iordania anunţase, la rândul ei, închiderea spaţiului aerian, în timp ce armata israeliană a suspendat pentru duminică orice activităţi şcolare.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL