Skip to content
Politică

Iranul declară că SUA va eșua în încercarea de a înlătura guvernul

cugetliber.ro

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat că noul Grup de Acţiune privind Iranul înfiinţat în Departamentul de Stat al SUA are ca scop înlăturarea de la putere a guvernului iranian, dar va eşua.

Zarif a afirmat pe Twitter: „Acum 65 de ani, SUA au înlăturat de la putere guvernul ales democratic al lui Mossadegh, reinstaurând dictatura şi subjugarea iranienilor pentru următorii 25 de ani. Acum, un „grup de acţiune” visează să facă acelaşi lucru prin presiune, dezinformare şi demagogie. Niciodată nu se va mai întâmpla acest lucru”, potrivit News.ro.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, l-a numit joi pe consilierul politic, Brian Hook, ca reprezentatul special al Grupului de Acţiune privind Iranul. El va coordona campania de presiune asupra Iranului după retragerea Washingtonului din acordul nuclear cu Teheranul.

În 1953, Statele Unite au contribuit la înlăturarea de la putere a prim-ministrului ales democratic, Mohammed Mossadegh, readucându-l la putere pe Mohammed Reza Pahlavi, ultimul Şah al Iranuluii. El a fost dat jos de la putere prin revoluţia din 1979.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *