Skip to content
Politică

Iranul lansează noi ameninţări cu privire la acordul nuclear. Reproșurile Teheranului pentru comunitatea internațională

Iranul va face un nou pas în a-şi diminua conformarea cu prevederile acordului nuclear, a precizat ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, citat de Reuters.

„Al treilea pas în reducerea angajamentelor față de acordul nuclear vor fi implementate în situaţia actuală. Am mai pus că dacă nu va fi implementat complet de către ceilalţi, atunci şi noi îl vom implementa în aceeaşi formă incompletă”, a declarat Mohammad Javad Zarif.

Declaraţiile diplomaţiei iraniene vin la aproximativ o lună după ce a ameninţat că va fi reluată îmbogăţirea uraniului peste limitele impuse de acordul nuclear din 2015. Avertismentul de la acea dată fiind transmis ţărilor europene care au semnat acordul nuclear.

Anterior, pe 17 iunie, Teheranul anunţase că va abandona acordul nuclear dacă în termen de maximum 10 zile Uniunea Europeană nu găsește o modalitate de a evita sancţiunile economice ale Statelor Unite.

În fapt, acordul nuclear (sub denmirea oficială de „Planul De Acţiune Comun şi Comprehensiv”) oricum nu mai are cum să funcţioneze din cauza abandonării unilaterale a lui de către preşedintele american Donald Trump. Ori, fără participarea Statelor Unite – singura superputere globală şi una dintre cele mai mari puteri nucleare –, el nu mai are cum să funcţioneze.

Mai ales că denunţarea acordului nuclear a venit la pachet cu reimpunerea de sancţiuni economice asupra Iranului, sancţiuni pe care partea europeană nu le poate contracara eficient, indiferent câte ameninţări transmite Teheranul.

De altfel, în luna iulie, un diplomat european a și precizat că: „Dacă ar avea cărţi (Londra, Pariş şi Berlin – n.r.), cred că le-ar fi folosit până acum”.

Statele Unite nu poate forţa Uniunea Europeană să renunţe la acordul nuclear, dar o poate totuşi forţa să izoleze economic Iranul.

Din acest motiv a anunţat Donald Trump, în 2018, impunerea de sancţiuni economice asupra oricărei companii care nu respectă pachetul de sancţiuni reimpuse Iranului. Altfel spus, a avertizat statele-membre Uniunii Europene că dacă vor continua să facă comerţ cu Iranul, atunci şi lor li se vor impune sancţiuni.

Într-o primă fază, Washington-ul a conceput o listă de țări exceptate de la această regulă, însă între timp acea listă nu a mai fost reînnoită.

În replică, statele Uniunii Europene au încercat să creeze propriul lor mecanism financiar (denumit „Instex”), cu ajutorul căruia să-şi păstreze relaţiile economice cu Iranul (şi implicit şi acordul nuclear). Însă acest mecanism nu funcţionează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *