Iranul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu ar putea ataca Israelul în următoarele 24 de ore

sursa: X

UPDATE, ORA 21.04

SUA apreciază că Iranul ar putea lansa „în această săptămână o serie de atacuri substanţiale” împotriva Israelului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, citat de AFP.

Preşedintele american Joe Biden a abordat luni această temă în cursul unor convorbiri cu omologii săi francez, german, italian şi britanic, a spus Kirby.

În aceeaşi întâlnire cu presa, Kirby a afirmat că SUA s-au pregătit pentru ceea ce ar putea fi atacuri semnificative ale Iranului sau ale aliaţilor săi în Orientul Mijlociu chiar din această săptămână, potrivit Reuters.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 20.03

Iranul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu ar putea lansa un atac asupra Israelului în următoarele 24 de ore, potrivit unor surse anonime citate de Fox News. Corespondentul în străinătate al canalului de televiziune american, Trey Yingst, a declarat că „oficialii din Orientul Mijlociu cred că ne apropiem de ora zero”, transmite luni postul de televiziune israelian i24News.

UPDATE, ORA 19.41

Iranul şi-a prezentat dronele cu rază lungă de acţiune Mohajer-10 la o expoziţie de apărare din Rusia, a anunţat luni agenţia de presă oficială a Iranului, Irna, potrivit Reuters.

Oficialii americani au acuzat Iranul că a trimis drone Rusiei – inclusiv predecesoarea Mohajer-10, Mohajer-6 – pe care Moscova le-a folosit în invazia sa în Ucraina. Teheranul a negat însă.Un aparat mai avansat, relatează Irna, a fost expus la Forumul tehnico-militar internaţional Army 2024, un eveniment care se desfăşoară de luni până miercuri în parcul Patriot din afara capitalei ruse, potrivit Agerpres.

Iranul a dezvăluit detalii despre sistemul Mohajer-10 în luna august a anului trecut, afirmând că are o rază de acţiune şi o durată de zbor îmbunătăţite şi că poate transporta o sarcină utilă mai mare.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 14.57

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a spus duminică secretarului american al apărării, Lloyd Austin, că Iranul face pregătiri pentru un atac militar la scară largă asupra Israelului, susţine reporterul Barak Ravid, de la publicaţia Axios, într-o postare pe X, citând o sursă care are cunoştinţă despre această convorbire.

Luni, într-un comunicat, ministerul lui Gallant a confirmat că apelul a avut loc peste noapte. Acesta a declarat că Gallant şi Austin au discutat despre coordonarea operaţională şi strategică şi despre pregătirea armatei israeliene în faţa ameninţărilor iraniene.

Potrivit jurnalistului de la Axios, conform evaluării actualizate a comunităţii israeliene de informaţii, Iranul este pe punctul de a ataca direct Israelul ca represalii pentru asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran şi este probabil să o facă în câteva zile, au declarat două surse care cunosc direct această problemă.

Noua evaluare a serviciilor de informaţii indică faptul că un atac ar putea avea loc înainte de negocierile privind ostaticii din Gaza şi încetarea focului, planificate pentru joi, ceea ce ar putea pune în pericol negocierile în ceea ce oficialii israelieni au declarat că este un moment „acum sau niciodată” pentru un potenţial acord între Israel şi Hamas.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 14.05 

Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut Iranului şi aliaţilor săi să se abţină de la atacuri împotriva Israelului care ar escalada şi mai mult tensiunile şi ar pune în pericol şansele unei încetări a focului şi ale unui acord pentru eliberarea ostaticilor, au afirmat liderii într-o declaraţie comună publicată luni de guvernul britanic.

Cele trei ţări au declarat că luptele trebuie să înceteze acum şi că toţi ostaticii încă reţinuţi de Hamas trebuie eliberaţi, adăugând că populaţia din Gaza are nevoie de „livrarea şi distribuirea urgentă şi neîngrădită a ajutoarelor”.

„Noi, liderii Franţei, Germaniei şi Regatului Unit, salutăm munca neobosită a partenerilor noştri din Qatar, Egipt şi Statele Unite în vederea unui acord privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor. Susţinem declaraţia comună a lui Sheikh Tamim bin Hamad al Thani, a preşedintelui Sisi şi a preşedintelui Biden, care solicită reluarea imediată a negocierilor. Suntem de acord că nu mai pot exista amânări. Am colaborat cu toate părţile pentru a preveni escaladarea şi nu vom precupeţi niciun efort pentru a reduce tensiunile şi a găsi o cale către stabilitate. Luptele trebuie să înceteze acum, iar toţi ostaticii încă reţinuţi de Hamas trebuie eliberaţi. Populaţia din Gaza are nevoie urgentă şi neîngrădită de livrarea şi distribuirea de ajutoare” arată declaraţia semnată de preşedintele francez Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz şi de premierul britanic Keir Starmer.

„Suntem profund îngrijoraţi de tensiunile crescute din regiune şi suntem uniţi în angajamentul nostru pentru dezescaladare şi stabilitate regională. În acest context, dar în mod special, facem apel la Iran şi la aliaţii săi să se abţină de la atacuri care ar escalada şi mai mult tensiunile regionale şi ar pune în pericol oportunitatea de a conveni asupra unei încetări a focului şi a eliberării ostaticilor”, spun cei trei lideri, care avertizează: „Ei vor purta răspunderea pentru acţiunile care pun în pericol această oportunitate de pace şi stabilitate. Nicio ţară sau naţiune nu are de câştigat de pe urma unei noi escaladări în Orientul Mijlociu”.

Potrivit Reuters, negocierile pentru un armistiţiu, care era prevăzute pentru joi, ar fi în pericol să nu mai aibă, de fapt, loc, în contextul noilor atacuri israeliene din Gaza.

Citește mai mult AICI

ŞTIREA INIŢIALĂ

Iranul este pe punctul de a ataca direct Israelul ca represalii pentru asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran și este probabil să o facă în câteva zile. Aceasta este concluzia evaluării actualizate a comunității israeliene de informații, au declarat două surse care cunosc direct această problemă pentru Axios. Statele Unite, care și-au accelerat eforturile de a aduce părțile la masa negocierilor, se pregătesc și pentru scenariul pesimist și au trimis în Orientul Mijlociu un portavion, un submarin nuclear și avioanele de luptă invizibile F-22.

Potrivit digi 24, noua evaluare a serviciilor de informații indică faptul că un atac ar putea avea loc înainte de negocierile privind ostaticii din Gaza și încetarea focului, planificate pentru joi, ceea ce ar putea pune în pericol negocierile în ceea ce oficialii israelieni au declarat că este un moment „acum sau niciodată” pentru un potențial acord între Israel și Hamas.

Cu toate acestea, una dintre sursele care are cunoștință directă de aceste informații a declarat că situația este „încă fluidă”.
Evaluarea, care a fost redactată în ultimele 24 de ore, reprezintă o schimbare, au declarat sursele citat de Axios.

În ultima săptămână, serviciile secrete israeliene au considerat că Iranul nu a decis încă momentul și natura răspunsului său și că presiunea internațională și dezbaterile interne l-ar putea împinge pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, să amâne, să limiteze sau să minimizeze represaliile împotriva Israelului.

Eforturile SUA pentru evitarea războiului

Într-o declarație de vineri, misiunea Iranului la ONU a declarat: „Sperăm că răspunsul nostru va fi programat și desfășurat într-un mod care să nu fie în detrimentul posibilei încetări a focului”.

Dar ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a vorbit duminică cu secretarul american al apărării Lloyd Austin și i-a spus că pregătirile militare iraniene sugerează că Iranul se pregătește pentru un atac la scară largă, a declarat o sursă la curent cu convorbirea.

Administrația Biden s-a pregătit pentru o săptămână dramatică de diplomație cu mize mari pentru a încerca să prevină războiul în regiune și să obțină un acord privind ostaticii și încetarea focului în Gaza.

Rezultatele vor indica dacă regiunea se va afunda și mai adânc în criză și într-un război perpetuu din ce în ce mai mare sau dacă, pentru prima dată de la 7 octombrie, va exista o schimbare semnificativă de curs. Rezultatul ar putea modela moștenirea președintelui Biden.

Duminică, eforturile Casei Albe au suferit un eșec semnificativ, atunci când Hamas a anunțat că a respins invitația Statelor Unite, Qatarului și Egiptului pentru o rundă finală de negocieri cu privire la acordul privind ostaticii din Gaza și încetarea focului, planificată pentru joi.

În paralel cu eforturile diplomatice, Statele Unite au anunțat că își întăresc postura militară în Orientul Mijlociu, unde au trimis avioane de luptă invizibile F-22, un submarin cu propulsie nucleară USS Georgia, precum și un grup de luptă condus de portavionul USS Abraham Lincoln.

„Secretarul Austin a reiterat angajamentul Statelor Unite de a lua toate măsurile posibile pentru a apăra Israelul şi a remarcat consolidarea posturii şi capacităţilor forţelor militare americane în întregul Orient Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor regionale”, se adaugă în comunicat de presă al Pentagonului.

„Amenință să ne facă rău”

Comunitatea israeliană de informații continuă să creadă că Hezbollah este probabil să atace primul, ca represalii pentru asasinarea comandantului său militar din Beirut, Fuad Shukr, iar apoi Iranul s-ar putea alătura cu un atac direct al său, au declarat sursele citate de Axios.

Sursele au declarat că atacurile Hezbollah și Iranului vor fi probabil mai mari decât cel efectuat de Iran în aprilie anul trecut și vor include lansarea de rachete și drone către ținte militare din centrul Israelului, inclusiv în apropierea zonelor locuite de civili.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a făcut aluzie la acest lucru în timpul unei vizite efectuate duminică la o unitate a Forțelor de apărare israeliene, afirmând că Iranul și Hezbollah „amenință să ne facă rău într-un mod în care nu au făcut-o în trecut”.

„Sper că se vor regândi și nu vor duce la izbucnirea unui război pe fronturi suplimentare. Nu ne dorim acest lucru, dar trebuie să fim pregătiți”, a spus Gallant.

Pe de altă parte, dezbaterea internă din Iran continuă și este posibil ca decizia să se schimbe în continuare, a declarat o sursă care cunoaște direct informațiile.

Corpul Gardienilor Revoluției Iraniene face presiuni pentru un răspuns mai sever și mai amplu decât atacul Iranului din 13 aprilie asupra Israelului, dar noul președinte iranian și consilierii săi consideră că o escaladare regională nu ar servi intereselor Iranului, a declarat sursa.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat într-o declarație că, în prezent, nu există nicio schimbare în directivele Comandamentului Frontului Intern pentru cetățenii israelieni.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: