Iranul şi Hezbollah trebuie să riposteze contra Israelului, indiferent de consecinţe, afirmă Nasrallah

Sayyed Hassan Nasrallah
Sursa foto: english.almanar.com

Liderul grupării şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat marţi că această grupare şi Iranul sunt „obligate să riposteze” contra Israelului, „indiferent care ar fi consecinţele”, în urma asasinării liderului politic al grupării palestiniene Hamas şi a responsabilului militar al Hezbollah, transmite AFP.

Într-un discurs transmis în direct, Hassan Nasrallah a promis că Hezbollah va riposta „singur sau în cadrul unui răspuns unificat al întregii axe” a rezistenţei contra Israelului, axă condusă de Iran şi care regrupează grupările aliate acestuia în regiune.

„Riposta noastră va veni, ea va fi puternică şi eficace”, a asigurat liderul grupării Hezbollah. „Singuri sau cu axa (rezistenţei), (…) noi vom putea răspunde toţi împreună, asta depinde de interesul axei”, a continuat Nasrallah, evitând să precizeze dacă Iranul şi grupările sale aliate în această axă vor ataca Israelul în acelaşi timp.

În timp ce comunitatea internaţională este angajată într-o cursă contracronometru pentru a preveni o nouă confruntare militară în Orientul Mijlociu, Iranul şi respectivele grupări care-i sunt aliate au promis răzbunare pentru cele două asasinate, iar Israelul stă pe ghimpi de aproape o săptămână în aşteptarea ripostei, ameninţând la rândul său cu represalii militare puternice dacă va fi atacat.

Potrivit discursului de marţi al liderului Hezbollah, „aşteptarea israeliană, de o săptămână, face parte din pedeapsă, face parte din luptă”.

Cu puţin timp înaintea acestui discurs, avioane de luptă israeliene au survolat la joasă altitudine Beirutul, spărgând bariera sunetului şi provocând panică în capitala libaneză.

Liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat miercurea trecută la Teheran, unde venise să participe la învestirea noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian. El a fost ucis în timpul nopţii într-o reşedinţă din capitala iraniană, potrivit autorităţilor iraniene atacul fiind executat cu un proiectil cu rază scurtă de acţiune care a ţintit camera unde se afla. Iranul a atribuit asasinatul Israelului, care nu a confirmat implicarea sa, dar nici nu a negat-o.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: