IRCC și ROBOR: Cum se schimbă ratele creditelor în următoarele luni

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Octav Ganea

Românii care au împrumuturi cu dobândă variabilă bazate pe IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) vor înregistra o creștere a ratelor lor, începând cu 1 octombrie, cel puțin pentru următoarele trei luni.

IRCC aferent trimestrului II din 2023 se situează la 5,96% pe an, înregistrând o creștere de 0,02% în comparație cu trimestrul anterior (5,94%). În acest interval, valoarea maximă a atins 6,15%, în timp ce cea minimă a fost de 5,81%. Aproximativ 450.000 de români au împrumuturi cu rate legate de IRCC. Indicele IRCC are două variante, una zilnică și una trimestrială.

IRCC zilnic este calculat de BNR și reprezintă o medie ponderată (ținând cont de volumele tranzacțiilor) a ratelor dobânzilor încheiate pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial, utilizat în cazul creditelor, se determină ca o medie aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pe parcursul trimestrului precedent (luând în considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), iar această medie este folosită de instituțiile de credit pentru trimestrul următor.

IRCC, utilizat pentru împrumuturile cu dobândă variabilă încheiate după mai 2019, pare să se fi stabilizat în jurul valorii de 6% pe an. Trimestrul aprilie-iunie din 2023 este deja al patrulea trimestru aproape la această valoare.

ROBOR – în scădere

În ultimele 9 luni, IRCC a variat astfel: a fost de 5,71% în trimestrul III din 2022, 5,98% în trimestrul IV, și apoi 5,94% în trimestrul I din 2023. La lansare, IRCC a pornit de la 2,36% în trimestrul IV din 2018, după care a cunoscut aproximativ doi ani de stabilitate, atingând un minim istoric de 1,08% în trimestrul II din 2021. Ulterior, a avut o creștere, inițial mai moderată timp de două trimestre, urmată de o creștere susținută, de aproape un punct procentual sau chiar mai mult la fiecare 3 luni.

ROBOR la 3 luni a înregistrat o stabilizare care durează deja de peste o lună, menținându-se la valoarea de 6,40%. Acest indice a avut inițial o tendință constantă de scădere, începând din ianuarie 2023, când a început anul la 7,56%. De atunci, ROBOR a cunoscut o reducere graduală, întreruptă doar de perioade scurte de stagnare.

Prin comparație, ROBOR la 3 luni a înregistrat variații semnificative în 2022, inclusiv valori record. La începutul anului respectiv, a fost de 3%, dar a atins un maxim de 8,21% în octombrie, după ce a depășit 8% în august. Apoi, a început o descreștere treptată. Astfel, ROBOR la 3 luni și IRCC s-au apropiat în ultimele trimestre, pe fondul scăderii ROBOR și a creșterii IRCC.

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: