Skip to content
Politică

Irina Jianu, condamnată în dosarul lui Adrian Năstase, eliberată condiţionat

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii” şi la patru ani în cazul „Zambaccian”, la care s-a adăugat un spor de nouă luni, a fost eliberată condiţionat de Judecătoria Bacău.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori, situaţie în care o instanţă superioară va stabili dacă Jianu va putea părăsi efectiv penitenciarul, scrie Mediafax.

Magistraţii de la Judecătoria Bacău au decis ca Irina Jianu să fie liberată după ce fosta aceasta a stat în penitenciar doi ani şi şase luni, în urma condamnărilor din cele două dosare.

Irina Jianu a reuşit să-i convingă pe magistraţi că trebuie eliberată întrucât are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă.

Potrivit legii, poate fi liberat condiţionat condamnatul care a executat fracţia de pedeapsa prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele penale. Tot legea stabileşte că fracţia de pedeapsă executată trebuie să fie de o treime, în cazul condamnaţilor trecuţi de vârsta de 60 de ani care au primit pedepse de cel mult 10 ani de închisoare.

Un alt argument prin care Jianu a reuşit să îi determine pe magistraţi să o elibereze a fost buna purtare, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *