Skip to content
" "
Politică

Irina Socol, ieșire orgolioasă. Nimic despre acuzațiile fostei șefe de la AEP

agerpres.ro
" "

Fostul președinte al Siveco România, Irina Socol, a avut vineri după-amiază o ieșire orgolioasă, la 11 luni după eliberarea condiționată din închisoare. Cu toate acestea, ea nu a spus nimic despre acuzațiile grele pe care i le-a adus fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP) Ana-Maria Pătru.

Astfel, într-o postare pe Facebook, Socol a ținut să precizeze că a achitat integral „și foarte rapid” prejudiciul din dosarul în urma căruia a fost condamnată, ținând, tototdată, să precizeze că acum lucrează în calitate de „consultant internațional”.

" "

În schimb – după cum am menționat mai sus -, fosta șefă de la Siveco nu a făcut nicio precizare cu privire la alegațiile Anei-Maria Pătru privind legătura ei cu SRI, legătură care i-ar fi adus contracte pe bandă rulantă firmei pe care a înființat-o.

Redăm mai jos mesajul integral al Irinei Socol:

„Bună ziua, dragi prieteni,

Din 2014 și până acum am primit foarte multe întrebări cu privire la diverse evenimente și întâmplări care implicau numele meu. Consider că absența comunicării a fost o eroare. Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați transmis mesaje de sprijin. Au contat enorm și m-au ajutat să încep un nou drum. Acum sunt consultant internațional. Lucrez cu companii și instituții europene. Îmi împart timpul între Bruxelles, Viena și București. Trecutul nu îl putem schimba, dar putem construi altfel viitorul. Mă simt datoare să spun câteva lucruri:

În primul rând, îmi pare foarte rău că am luat parte la tot sistemul de compromisuri care a fost o practică cvasi-generalizată până acum câțiva ani. Nu este zi în care să nu regret. Noi am început firma din pasiune pentru software și tehnologia informației și am reușit să facem lucruri extraordinare – sisteme care sunt apreciate la nivel internațional. Am fost un grup de premianți, olimpici, ingineri sau matematicieni. Când mă uit în spate, văd peste 20 de ani de muncă neîntreruptă, pe brânci și, deodată, peste noapte, în 2014, vine realitatea dură a arestului. Dar nu mă consider o victimă a cuiva. În ce mă privește, am acceptat pedeapsa pe care am primit-o. Am recunoscut faptele, am ispășit pedeapsa. Am făcut tot ce am putut pentru a repara prejudiciul către stat. Am facut-o cu toate dividendele neîncasate în ultimii 15 ani, 11,5 milioane de euro, bani cu care intenționam să deschidem reprezentanțe în câteva capitale importante. Am folosit banii economisiți pentru investiții pentru a plăti integral și foarte rapid prejudiciul. Este un caz unic. Am făcut-o pentru că ne-am asumat un nou parcurs, respingând orice ar putea avea legătură cu practici ale trecutului.

Deseori sunt întrebată dacă justiția va reuși să facă lumină în toate aceste cazuri care implică companii cunoscute sau nume celebre din business și răspund că nu știu, pentru că nu pot vorbi decât pentru ceea ce cunosc. Am avut puterea de a-mi asuma și am răspuns întrebărilor procurorilor. Fără a încerca să caut vreo justificare, aș vrea să fac o precizare: lucrurile incorecte nu au fost niciodată inițiativa noastră. Ne trezeam în mijlocul proiectelor, după luni în care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii și solicitări imperative. Eu am avut niște alegeri de făcut. Am plătit pentru ele. Îmi doresc din tot sufletul ca România să nu revină niciodată la epoca corupției cvasi-generalizate în achizițiile publice. Dar am lucrat și cu oameni excepționali în zona publică, cu funcționari impecabili, oameni integri. Adevărul este că, o lungă perioadă de timp, așa au funcționat lucrurile în România. Cum am spus și mai sus, trecutul nu îl putem schimba, dar putem construi altfel viitorul.

Sunt multe companii solide, cu capacități tehnice bune și acestea vor rezista. Se vor prăbuși doar cutiile de carton, companiile fără capacități tehnice, dar care câștigau licitații fără a fi pregătite să implementeze proiectele.

De asemenea, sunt întrebată ce va face SIVECO în continuare. Am cedat acțiunile celor 36 de manageri din cadrul companiei și am o foarte mare încredere în noul președinte director general. Florin Ilia este nu doar un matematician de excepție, ci și un lider care are capacitatea să ducă SIVECO la un alt nivel. Este o companie foarte puternică, solidă, a avut puterea să treacă cu bine peste greutăți. Este principalul furnizor de software industrial din România și singura companie românească de IT care lucrează pentru Comisia Europeană. Exporta soft românesc în 27 de țări. SIVECO va rămâne un centru de excelență în IT, nu doar în România, ci și la nivel European – sunt absolut convinsă de acest lucru pentru că știu ce nivel uriaș de expertiză tehnică există în companie”.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *