Irina Vlah, fosta guvernatoare a Găgăuziei, candidează la preşedinţia Republicii Moldova

Sursa foto: Facebook

Irina Vlah, fostă guvernatoare a Găgăuziei, în prezent lider al Platformei „Moldova”, a anunţat miercuri că va candida ca independentă la alegerile prezidenţiale din toamnă, la care favorită este, potrivit celui mai recent sondaj, actuala preşedintă a ţării, Maia Sandu.

„Anunţ oficial că voi candida la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, în calitate de candidat independent. Programul meu electoral se va axa strict pe problemele concrete ale oamenilor şi pe soluţii pentru ele. Cunosc aceste probleme, pentru că permanent sunt alături de cetăţenii noştri, împreună cu ei. Ştiu ce-i doare şi ce aşteptări au”, a spus Irina Vlah, citată de NewsMaker.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie. Scrutinul se va desfăşura concomitent cu un referendum privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Printre cei care au anunţat deja că vor candida la scrutinul prezidenţial se numără: Maia Sandu, actuala preşedintă a ţării, Tudor Ulianovschi, fost ministru de externe în guvernul Filip, Andrei Năstase, fondatorul Platformei Dreptate şi Adevăr şi fost ministru de interne, Vlad Filat (lider PLDM), Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru), Alexandr Stoianoglo (fost procuror general, susţinut de Partidul Socialiştilor).

Irina Vlah şi-a început cariera politică în Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formaţiunea în Parlamentul de la Chişinău din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a plecat din grupul parlamentar al comuniştilor, care a acuzat-o de colaborare cu alianţele pro-europene de atunci, iar în 2015 ea a ieşit din rândurile PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susţinută de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câştigat scrutinul respectiv, dar şi pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023.

După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, ea a declarat în repetate rânduri că nu va ieşi din politică, a devenit activă pe reţelele sociale, a început să scrie şi să vorbească în limba română şi chiar şi-a scris o autobiografie. Atunci, mulţi experţi au început să vorbească despre ambiţiile prezidenţiale ale Irinei Vlah.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: