Irlandezii resping prin referendum modificarea Constituţiei prin modernizarea formulărilor privind femeile şi familia

Sursa foto: Flickr

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a anunţat sâmbătă că amendamentele la Constituţie au fost respinse prin referendum, deşi rezultatele oficiale nu au fost încă publicate, transmite AFP.

Intenţia executivului de centru-dreapta era de a modifica textul legii fundamentale, redactat în 1937 sub influenţa istorică a Bisericii Catolice asupra vieţii publice şi private, în sensul unor formulări mai moderne privind femeile şi familia,

„Era răspunderea noastră să convingem majoritatea să voteze ‘da’ şi nu am reuşit”, a spus Varadkar. El apreciase înaintea votării că o înfrângere ar însemna „un pas înapoi” pentru Irlanda, transmiţând multora mesajul că nu au o familie conform Constituţiei.

Electoratul a respins extinderea noţiunii de familie dincolo de căsătorie, prin includerea aşa-numitelor „relaţii durabile” cum ar fi concubinajele şi a copiilor născuţi din acestea, şi eliminarea ideii că este rolul mamelor să îndeplinească „îndatoririle casnice” în familie.

Referendumul nu a fost primit cu mare interes: conform estimărilor publicate de presa irlandeză, participarea a fost sub 50% în majoritatea celor 39 de circumscripţii electorale.

Irlanda, unde majoritatea celor 5,3 milioane de locuitori sunt catolici, a legalizat căsătoriile homosexuale în 2015 şi avorturile în 2018.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: