Skip to content
Politică

Ironie sinistră a lui Băsescu faţă de Dan Mihalache: Am crezut că…

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a lansat o ironie sinistră la adresa lui Dan Mihalache, după apariţia fotografiilor care îl înfăţişează dormind în pauza unei întâlniri externe a şefului statului, Klaus Iohannis.

Prezent, miercuri seară, în studioul B1 TV, Băsescu a declarat că, „în fază iniţială”, a crezut că Mihalache făcuse infarct.

Mai mult: fostul oficial de la Cotroceni a dat de înţeles că nu este de acord cu „scuzele” oferite, într-o conferinţă de presă, de actualul preşedinte.

„Am văzut şi eu şi scuzele. Şi aici nu vreau să transform emisiunea asta într-o emisiune anti-Iohannis. Domnule, dar este incredibil. Eu am văzut poza aceea. În fază iniţială, te gândeşti că făcuse infarct. Eu m-am gândit că a făcut infarct. Şi nu ni s-a spus până atunci. Ştiţi ce se întâmplă? Când e un tête-à- tête între doi şefi de stat, păi restul delegaţiei zbârnâie, discutând cu omologii din partea cealaltă. Şi pe urmă îl pun la curent pe preşedinte: uite, am vorbit cu consilierul pe securitate naţională treaba asta, cu şeful cancelariei preşedintelui sârb am vorbit treaba asta, mi-a spus el. Deci completezi portofoliul de informaţii al preşedintelui pentru restul vizitei. Pentru că prima întâlnire la o vizită internaţională este cu omologul. Or, pe urmă, te întâlneşti cu Guvernul, cu Parlamentul, cu nu ştiu ce. Or, consilierii au ca primă misiune să extindă aria de informare de la cel mai înalt nivel. Nu e spionaj; e discuţie, pentru că şi ei, la rândul lor, transmit informaţie omologilor. Mesaje, informaţie. Ba se merge, ştiindu-se, vezi, cât suntem la tete-a-tete, asta îi spui consilierului de politică externă, asta îi spui ăluia de securitate, spune-i că facem o divizie în sud sau spune-i că … ca să nu avem surprize să spună de ce pregătiţi o unitate, o mare unitate în sud. Un exemplu, poate nefericit ales. Dar delegaţia are o misiune extraordinar de importantă”, a afirmat Băsescu.

Întrebat dacă, în locul lui Klaus Iohannis, l-ar fi păstrat pe şeful cancelariei prezidenţiale, Traian Băsescu a negat vehement.

„O, nu! Nu. Domnul Striblea, vă iau începutul, vă iau sfârşitul. Aduceţi-vă minte începutul consilierilor mei, lista de consilieri, că era Pleşu (Andrei Pleşu – n.r.), că era Weber (Renate Weber – n.r.), superbi ca şi consilieri. Aduceţi-vă aminte sfârşitul: (Iulian – n.r.) Fota, (Iulian – n.r.) Chifu, Claudiu Dinu, (Cristian – n.r.) Diaconescu. Păi, eu nu îi compar pe ăştia cu niciun consilier pe care îl are Iohannis. Eu i-aş fi oprit pe ăştia pe securitate, măcar îi rugam: mai staţi un an. Pe Fota, pe Chifu şi pe Claudiu Dinu pe Constituţie. Îi rugam să mai stea un an. Ştiţi cum e? Preşedintele intră mai greu, are şi el perioada lui de stagiatură. Dar consilierii trebuie să intre în priză imediat. Consilierii trebuie să intre în priză automat, pentru că este cea mai dificilă perioadă a unui preşedinte, perioada de început de mandat. Încă nu ştie să lucreze cu instituţiile, încă nu ştie bine ce le poate cere şi, mai ales, ce pot instituţiile. Că poate îţi dă prin cap să le ceri ceva. Ar trebuie să ştii dacă şi pot ceea ce le ceri. A le cere ce nu pot e o prostie. Deci ai nevoie de o echipă rodată de consilieri”, a atras atenţia fostul preşedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *