Skip to content
Politică

Isărescu, atac la adresa băncilor: „Și spun din nou!”

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a lansat un atac la adresa băncilor.

Astfel, guvernatorul BNR este de părere că băncile ar trebui să investească în educația financiară care să facă termenii economici accesibili publicului larg.

„Educația financiară nu se face întrerupt, se face cu voce tare, permanent. Și spun din nou: la intrare în fiecare bancă trebuie afișat un bilanț. (…) Este o aroganță îngrozitoare să credeți că publicul trebuie să știe acest lucru. De ce trebuie să fie publicul bancher? Nu este niciun motiv să credem acest lucru. (…) Nu aveți niciun drept să considerați că publicul trebuie să știe că nu dați banii băncii în credite! Ce, dumneavoastră știți cum funcționează un tren sau o uzină?”, a explicat guvernatorul BNR, în contextul unui seminar de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor și Institutul Bancar Român.

Din explicațiile oferite de Isărescu, acesta le cere băncilor să facă mai accesibil limbajul economic, dar și modul de operare al băncilor, având în vedere că limbajul pur tehnic utilizat în prezent este înțeles de doar „0,1% din populația țării”.

„Publicul trebuie să știe că banca dă credite din banii noștri, iar creditul nu este o investiție. Banii trebuie dați înapoi. Atunci încercarea băncii de a recupera banii nu mai este privită ca fiind ceva cinic, ci va fi ceva normal”, a adăugat guvernatorul BNR, potrivit b1.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *