Isărescu: Banca Centrală continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice

Sursa foto- x

Banca Centrală continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informaţii statistice în perioada curentă, marcată de transformări profunde ale societăţii şi economiei româneşti, a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-un mesaj prezentat de Leonardo Badea, viceguvernator al instituţiei, la aniversarea a 165 de ani de la înfiinţarea INS.

Potrivit acestuia, atribuţiile BNR nu ar putea fi îndeplinite în condiţii optime fără analize şi previziuni care sunt bazate pe datele statistice ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Împreună, Institutul Naţional de Statistică şi Banca Naţională a României exercită funcţii complementare şi vitale în activitatea statistică, între cele două instituţii existând, de altfel, o colaborare istorică generatoare de sinergie. Această colaborare are un rol important în fundamentarea şi implementarea politicilor economice şi financiare, asigurând stabilitatea şi dezvoltarea economică durabilă a României. Banca Naţională a României pentru îndeplinirea funcţiilor sale de asigurare a stabilităţii preţurilor, a stabilităţii financiare şi de supraveghere a sectorului bancar, se bazează pe date economice precise şi actualizate, obţinute prin colaborarea cu Institutul Naţional de Statistică. Aceste date sunt utilizate pentru a elabora, aşa cum ştiţi, analize economice riguroase şi pentru a fundamenta deciziile de politică monetară. Colaborarea dintre Banca Naţională a României şi Institutul Naţional de Statistică are o istorie îndelungată, încă de la sfârşitul secoului al XIX – lea, odată cu înfiinţarea celor două instituţii”, a subliniat Isărescu în mesajul transmis.

În opinia sa, o perioadă de referinţă în istoria colaborării dintre Banca Naţională şi Institutul Naţional de Statistică a fost acea în care au fost parcurse, împreună, etape din cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: