Skip to content
Economie Societate

Isărescu: Corecția deficitului extern trebuie făcută prin corecția deficitului public. Trecem printr-un moment mai greu, dar care e administrabil

" "

”Corecția deficitului extern trebuie făcută prin corecția deficitului public. Creșterea cursului nu face decât să crească povara finanțarii deficitului. Sprijin cu toate forțele ideea de a se termina cu arieratele din buget”, a spus joi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, informează hotnews.ro.

„80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal și atunci să terminăm cu discuțiile despre curs. Într-adevăr, acum avem o problemă cu deficitul. După ce rezolvăm această problemă putem apoi discuta despre pensii. Trebuie să înțelegem că trecem printr-un moment mai greu, dar care e administrabil”, a adăugat Isărescu.

" "
" "

Ce a mai spus joi, Guvernatorul BNR:

-Guvernul are un buffer. Dar e bine să-l folosească acum? Țara are exces de lichiditate.

-Nu există alternativă viabilă la un mix coerent de politici macroeconomice. Nu poți apăsa la infinit pe pedala politicii monetare de câte ori slăbești pedala fiscală. De la un punct încolo faci mai mult rău decât bine.

-​AAFBR supune dezbaterii publice tematici importante și realizează efortul de a face conexiuni adevărate, între cifre și statistici pentru a ajuta companiile, mediu de afaceri să înțeleagă corect unde se situează aceste țară și care sunt perspectivele. Analizele corecte nu trebie să creeze panică. Trebuie să vă faceți mai bine înțeleși. Orice soluție începe cu un diagnostic corect. Protagoniștii vor aborda atât palierul politicilor macri și impactul acestora asupra mediului de afaceri.

-Trebuie să avem grijă de echilibrele macro ca de ochii din cap. E o metaforă dar îmi mențin formula. Acest mesaj devinde imperativ în contextul sporirii incertitudinilor în plan global.

Nu se iese dintr-o situație dificilă cu măsuri pripite, nici cu mult zgomot și nici cu măsuri care să accentueze pro-ciclicitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *