Skip to content
Economic Știri

Isărescu este incoerent, avertizează Soviani. Țintește inflația așa cum prognozează guvernul PIB-ul

PSNews

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Banca Centrală a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipațiile inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie.

Deteriorarea anticipațiilor poate avea loc foarte rapid. (…) Când vine cineva şi-ţi blochează dobânda prin OUG, ce impact poate avea asupra inflaţiei? Se duce în sus”, a spus Isărescu, făcând trimitere la OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut, care a impus o taxă pe activele bancare legată de evoluţie indicelui ROBOR.

Pentru discuta despre realismul prognozei de inflație pentru 2019, în condițiile presiunilor inflaționiste despre care vorbea însuși Guvernatorul, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Banca Națională prognozează inflația exact așa cum prognozează guvernul Produsul Intern Brut. După dorință.

Am convingerea că, așa cum există presiuni pe angajații Comisiei Naționale de Prognoză să falsifice prognoza de PIB, astfel de presiuni există și față de specialiștii în prognoză ai BNR, din partea unor membri ai Consiliului de Administrație, numiți politic. Sigur că oamenii, decât să își piardă scaunele, strâng din dinți și achesează la prognoze fanteziste de inflație – dovadă și diferența de prognoze între anii în care BNR a atins ținta de inflație și anii mult mai numeroși, în care a ratat-o”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Este greu de extras ceva din discursul de astăzi al Guvernatorului în favoarea realismului prognozei de inflație. Permanent pe parcursul celor mai bine de două ore, cât a durat recitalul deloc excelent al domnului Isărescu, s-a prezentat mai degrabă ca o persoană derutată, preocupată în primul rând de domnia sa și de audierile de mâine de la Parlament.

Nu a fost singulară situația în care domnul Isărescu s-a dedublat, vorbind despre sine la persoana a 3-a. Este incoerent domnul Isărescu și atunci când vorbește despre blocarea dobânzii de politică monetară. La începutul Ordonanței 114, spunea că nu este afectată independența Băncii Naționale, acum admite că este amputată.

Domnia sa realizează ceea ce se întâmplă în economia reală, exact așa cum face politică monetară: prea puțin și prea târziu”, a mais spus el.

Atât timp cât percepția transmisă astăzi piețelor este că domnia sa mai degrabă decât să țintească inflația țintește libertatea de exprimare, este evident că piețele vor privi cu rezervă semnalele transmise, diferite în sens contrar de la o săptămână la alta, privind așteptările inflaționiste.

Spre exemplu, joi, 7 februarie 2019, în discurs public, domnul Isărescu admitea că a atins ținta de inflație în anul 2018 ”din noroc”, în principal din evoluția prețului internațional pe piața petrolului, pe care dânsul nu poate nicicum să îl influențeze,.

Astăzi vine însă și realatează o ipotetică discuție cu un ambasador, care se minuna de faptul că domnul Isărescu a atins inflația, iar domnul Isărescu uitase de ceea ce declarase vineri, că atins-o din noroc, mai exact, din întâmplare.

Este evident că și piețele observă deruta guvernatorului”, apreciază analistul economic.

Din punctul meu de vedere este momentul ca domnul Isărescu să lase deoparte ambițile profesionale de a se propăși, cu orice preț, în continuare la BNR, precum  și temerile legate de audierea de mâine și să se apuce să facă politică monetară în următoarele luni de mandat pe care le mai mare. Cel mai probabil, ultimele luni”, spune, în concluzie, Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *