Skip to content
Politică

Isărescu, mesaj dur pentru un ex-ministru: Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele!

cotidianul.ro

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a lansat vineri un mesaj dur pentru un ex-ministru în legătură cu rezerva de aur a României.

Concret: oficialul BNR a declarat vineri că banca centrală „nu a jucat aurul României la păcănele”, așa cum afirmase recent „un personaj”, scrie Mediafax.

Chiar dacă Isărescu nu l-a nominalizat pe „personaj”, aluzia este la Lucian Isar, fost ministru USL al Mediului de Afaceri. În luna aprilie, ex-ministrul a postat pe blog un articol în care îl acuza pe guvernator că „dezinformează” în legătură cu aurul țării noastre (detalii AICI).

„Aurul din rezerva României este păstrat în Banca Angliei, un custode solid din toate punctele de vedere. Plasarea în arbitraj sau în diverse operaţiuni pe pieţele internaţionale prezintă riscuri, având în vedere evoluţiile globale, astfel că am considerat că nu este oportun să efectuăm astfel de plasamente. Deci nu am făcut şi nici măcar nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum a spus recent un… personaj”, a declarat Mugur Isărescu vineri, 29 iunie, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017.

Un capitol special din Raport analizează evoluţia rezervei de aur a României în perioada postdecembristă, arătând că aceasta a crescut cu 30 de tone între anii 1989 şi 2000, după care s-a menţinut constantă, greutatea totală actuală fiind de 307,3 tone.

„Dacă mai punem la socoteală şi aurul depus în altă parte cu documentele de rigoare, dar încă nerecunoscut, avem imaginea unei rezerve solide”, a mai spus guvernatorul BNR, referindu-se – dar fără să-l nominalizeze – la tezaurul românesc din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *