Skip to content
Economie Politică

Isărescu, sub lupa lui Soviani: Îi fuge pământul de sub picioare. Vrea să mai cumpere timp

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a refuzat marți să participe la ședința comisiilor economice reunite ale Parlamentului, în ciuda insistenței cu care a fost chemat să ia parte la discuții, de către senatorul Daniel Zamfir.

Refuzul vine după replici extrem de acide, pe care Isărescu le-a adresat atât contestatarilor săi din Parlament, cât și ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Purtătorul de cuvânt al BNR a explicat că guvernatorul BNR consideră că este mai potrivit să participe întâi la reuniunea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială, deși Parlamentul este instituția care numește membrii Consiliului de administrație al BNR.

Senatorul Zamfir, cel care a inițiat demersul de a-l chema pe Isărescu la comisiile economice ale Parlamentului, declarase anterior că Isărescu, din poziția de șef al unei instituții publice, cum este BNR, are obligația să dea curs solicitării comisiilor de specialitate ale Legislativului, pentru a răspunde cu privire la niște lucruri extrem de importante, care se întâmplă în societatea românească.

În acest context extrem de neclar, în care factorii de decizie asupra economiei naționale s-au angajat într-un adevărat război al surzilor, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani, pentru un comentariu avizat asupra situației.

Faptul că Isărescu refuză să se prezinte în Parlament arată nu neapărat doar lipsă de respect pentru instituția sub autoritatea căreia funcționează BNR, dar mai ales teama lui Mugur Isărescu”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

În opinia mea, Mugur Isărescu știe că Parlamentul nu mai poate fi controlat de partizanii de lungă durată ai lui și ai altora, revocarea lui Mișu Negrițoiu din calitatea de Președinte ASF, cu tot sprijinul de care beneficia din partea lui Călin Popescu Tăriceanu, fiind un exemplu clar în acest sens”, a adăugat el.

Un alt argument pentru care guvernatorului BNR îi este frică de Parlament este modul în care nu a funcționat abureala lui Isărescu, Olteanu, Cinteză și a altora din BNR în cazul legii dării în plată. Oamenii țin minte șantajele cu denunțuri penale ale BNR față de inițiatorii legii dării în plată, deasemenea țin minte că singurul care a avut de-a face cu penalul era Bogdan Olteanu, cel pe care Mugur Isărescu se pregătea să îl ungă drept succesor.

Argumentele induse de funcționari BNR în cazul legii dării in plata, în Parlament, au fost nu numai abracadabrante, dar de-a dreptul mincinoase, în plaja ”risc sistemic sever… risc nemaivăzut… se vor prăbuși trei bănci”, mai spune Soviani.

”Realitatea a confirmat că Parlamentul a avut dreptate și nu politrucii de la BNR, or, în cazul dezbaterii privind manipularea ROBOR, se va întâmpla similar: realitatea a arătat că nu băncile au manipulat ROBOR ci chiar BNR a manipulat, în jos, dobânda interbancară, cu scopul de a crea falsa percepție privind stabilitatea financiară, astfel încât statul român să se împrumute la dobânzi mici incepând cu 2015, pentru a finanța cheltuieli bugetare iresponsabile, cu consecința amputării posibilității unor cheltuieli responsabile, perpetuarea nerestructurării sectorului bugetar, pe scurt, amputarea punerii României pe traiectoria unei dezvoltări sustenabile și de durată.

Mugur Isărescu, dacă s-ar fi dus în Parlament, nu ar fi putut să se uite în oglinzi și să spună: ”am făcut tot ceea ce trebuia și puteam să facem””, apreciază analistul economic.

Am sentimentul că lui Isărescu îi fuge pământul de sub picioare și vrea să mai cumpere timp”, a încheiat Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *