Skip to content
Economie

Isărescu susţine că nu sunt bani pentru majorarea pensiilor cu 40%: Cât ne putem împrumuta?

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat vineri că „nu sunt bani“ pentru majorarea cu 40% a pensiilor, în contextul în care România are deficite, pentru plata cărora deja se împrumută.

Eu nu pot de exemplu să răspund la o întrebare sau o dezbatere care porneşte în prezent de la întrebarea dacă sunt sau nu sunt bani. Nu sunt bani, dacă ai deficite! Asta e părerea mea de finanţist. Şi a doua chestiune: cât ne putem împrumuta noi ca ţară?”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul unui briefing pentru prezentarea deciziilor de politică monetară.

" "
" "

Guvernatorul a declarat că „brilianţi“ de la Ministerul de Finanţe şi de la Banca Naţională, pe care i-a mai lăudat în trecut pentru rezultatele bune, „nu sunt nici cel puţin invitaţi la o dezbatere“.

Apare X sau Y şi îşi dă fiecare cu părerea dacă sunt sau nu sunt bani“, a spus, critic, Mugur Isărescu, precizând că Banca Naţională este gata să înceapă o discuţie serioasă pe subiectul majorării pensiilor, pornind de la o invitaţie sa preşedintelui Klaus Iohannis.

Ulterior, Mugur Isărescu a nuanţat: „Când ai deficit e greu să spui că ai bani. Poţi să spui «Împrumut bani». Întrebarea adevărată, corectă care trebuie pusă e cum facem rost de aceşti bani, de unde îi împrumutăm, cu ce costuri şi aşa mai departe. Nu am spus că nu sunt bani în general”.

El a dat exemplul anului trecut, când s-a ajuns la deficit de 4,6%, dar toate plăţile s-au făcut. „Deci au fost bani din punctul ăsta de vedere. Unii au venit din venituri, alţii din împrumuturi”, a precizat el.

Mugur Isărescu a explicat că BNR şi-a realizat proiecţiile pe baza bugetului care include majorarea cu 40% a pensiilor, însă instituţia susţine gândirea premierului şi a ministrului de Finanţe potrivit căreia poţi face aceste creşteri doar în funcţie de cum merge economia, scrie adevarul.ro.

„O judecată corectă este: sunt bani numai până la nivelul acesta, acestea sunt veniturile pe care le poate asigura bugetul, restul trebuie împrumutat. Şi ca să împrumuţi, trebuie ca şi ceilalţi să poată să te împrumute. Proiecţiile noastre din acest an sunt făcute pe proiecţia de buget pe care am văzut-o de la Ministerul de Finanţe care cuprinde plata pensiilor, după cum spun premierul şi ministrul de Finanţe. Dar asta nu înseamnă că atunci când se include ceva într-un buget că dânşii nu au dreptate când spun «Stai să vedem cum merge economia, stai să vedem cum sunt condiţiile externe»“, a mai spus Isărescu.

Ministerul Finanţelor a planificat în acest an împrumuturi de 87 miliarde lei. Circa 40,6 miliarde lei din această sumă vor fi împrumutaţi pentru a acoperi deficitul bugetar, de 3,6% din PIB. Restul de 46,3 miliarde lei sunt necesari pentru plata datoriilor ţării ajunse la scadenţă în anul 2020.

3 comentarii la “Isărescu susţine că nu sunt bani pentru majorarea pensiilor cu 40%: Cât ne putem împrumuta?

  1. @Ăsta nu a priceput de când este guvernator la BNR că băncile nu acordă credite pentru pensii și salarii, ci credite de consum, pentru investiții, refinanțări, alte tipuri de credite, ?

  2. @Ăsta de e guvernator la BNR probabil că a băut mult din ceea ce a produs, ?
    Remarcați și faptul că zice că este un academician finanțist cu păreri , nu cu certitudini, ?
    ,, noi ca țară” sau, „este mai mulțe țări care se împrumută „, ?
    Considerați că academicianului Isărescu ar trebui să i se explice că țara nu se împrumută că bunurile publice nu ar putea fi oferite garanții , ci guvernanții care conduc se împrumută, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *