Isărescu toarnă apă rece peste așteptările de scădere a dobânzilor

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Sursa foto: captură video

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că Banca Națională a României a fost precursorul politicii de tip „higher for longer”, de care vorbesc acum marile bănci centrale, și că va rămâne așa în continuare. Mai mult, exclude măcar o discuție despre o scădere a ratei cheie în perioada următoare și spune că România are probleme fiscal-bugetare pe care țările din regiune comparabile nu le au.

BNR și-a majorat prognoza de inflație pentru anul viitor la 4,8% și se așteaptă ca aceasta să intre în țintă abia în trimestrul al treilea din 2025. Scăderea inflației a născut așteptări din partea analiștilor că banca centrală va începe să reducă rata cheie începând cu prima parte a anului viitor – începând cu aprilie-mai. Isărescu nici nu vrea să vorbească de scăderea dobânzilor.

„Deocamdată nici nu putem să discutăm de dobânda cheie. Avem o inflație care este mare, este peste rata de politică monetară și în plus nu este clar că se duce în jos. Pot să apară șocuri care să ducă creșterea prețurilor în sus.

De aceea eu o spun foarte clar: nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, d-apăi să luăm o decizie. Nu avem ce să discutăm, pentru că creăm anticipații, nu le îndeplinim și toată lumea are de pierdut”, susține Isărescu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: