Skip to content
Politică

ISIS, pus pe brânci de femeile kurde. Teroriștii își pierd capitala din Siria EXCLUSIV

Ibtimes.co.uk

Așa-numitele Forțe Democratice ale Siriei (FDS), un grup format în cea mai mare parte din forțe kurde și susținut de SUA, a anunțat în seara zilei de joi, 27 iulie, că și-a stabilit controlul asupra a jumătate din cartierele orașului sirian Raqqa, capitala de facto a grupului terorist Daesh.

Un anunț în acest sens a fost făcut joi de Mustafa Bali, directorul centrului de presă al Forțelor Democratice Siriene. Conform oficialului, cartierul Nazlet Shehadeh și Piața Panorama, situate în sud-vestul orașului Raqqah, au fost cele mai importante zone eliberate în ultimele câteva zile. Cu toate acestea, Bali a notat că în urma contra-atacurilor și a rețelei de tuneluri, înaintarea trupelor FDS ”nu este ușoară, avem pierderi și martiri.”

De asemenea, faptul stabilirii controlului asupra a jumătate din orașul Raqqah de către FDS a fost conformat de organizația non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Acest grup de monitorizare a situației drepturilor omului din Siria cu sediul în Londra a comunicat, de asemenea, că 29 de persoane, inclusiv 8 copii, și-au pierdut viața în urma bombardamentelor puse în practică miercuri la Raqqah de forțele aeriene ale SUA.

Grupul terorist Daesh (Stat Islamic) a capturat Raqqah în iulie 2014 și a declarat orașul drept cartierul său general în Siria. Forțele Democratice ale Siriei au lansat ofensiva pentru Raqqah pe 6 iunie 2017.

Nazreen Abdullah, reprezentanta Unităților de Protecție ale Femeilor Kurde, brigada cu efectiv integral feminin a Unităților de Protecție ale Poporului Kurd (YPG), a comunicat pentru presa internațională că viteza ofensivei pentru Raqqah a scăzut din cauza cantităților masive de explozibili puse de militanții Daesh. ”Raqqa a devenit un oraș plin de capcane, ceea ce arată slăbiciunea Daesh. (…) Ei folosesc civili ca scuturi umane și asta încetinește, de asemenea, înaintarea”, a comunicat aceasta, potrivit  Globalsecurity.org.

După Mosul vine Raqqa: terorismul ISIS poate fi distrus definitiv în acest an

Ofensiva Forțelor Democratice ale Siriei asupra capitalei siriene a rețelei teroriste Daesh care pretinde că a înființat un Califat Islamic în Siria și Irak continuă, în ultimele săptămâni înregistrându-se primele victorii notabile ale Coaliției Internaționale anti-Daesh conduse de SUA. Securizarea zonelor de desfășurare a luptelor și stabilizarea frontului cu jumătatea vestică a orașului Raqqa aflându-se sub controlul Forțelor Democratice ale Siriei va permite replierea luptătorilor și luptătoarelor acestei organizații și reluarea în forță a ofensivei pentru eliberarea deplină a localității într-un timp cât mai scurt.

Veștile bune pentru Forțele Democratice ale Siriei asistate de forțele aeriene ale SUA intervin după ce orașul Mosul, ”capitala” din Irak a așa-zisului ”Califat Islamic” a fost eliberat integral de armata irakiană și forțele kurde deopotrivă asistate de SUA și ceilalți membri ai Coaliției anti-ISIS la începutul lunii iulie, făcând ca scoaterea deplină a teroriștilor fundamentaliști islamici din Irak să devină o chestiune de timp care depinde de viteza cu care se desfășoară operațiunile de curățare a nordului Irakului de teroriștii în retragere haotică.

Înfrângerea și destructurarea definitivă a grupării teroriste Daesh se înscrie, astfel, într-un orizont de timp previzibil, crescând tot mai mult șansele ca stârpirea acesteia să fie un obiectiv atins înainte de 20 ianuarie 2018. Eliminarea ISIS în primul an de mandat a reprezentat una dintre principalele promisiuni de campanie ale candidatului republican la președinția SUA Donald Trump. Acesta și-a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *