Skip to content
Coronavirus

ISJ Timiș, despre cazul elevului cu coronavirus: Nu știm cu certitudine ce fac cei de la DSP și care sunt deciziile pe care le iau

Inquam Photos / Octav Ganea

Un elev de clasa a IX-a din Timișoara a fost diagnosticat miercuri cu coronavirus și internat în spital. Cu o zi înainte de a fi diagnosticat, băiatul de 16 ani a așteptat 2 ore începerea practicii, alături de toți colegii săi de clasă, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general din Timiș, care a precizat că nu înțelege de ce DSP a decis că doar 6 elevi și profesoara de practică sunt contacți direcți și de ce instituția a decis suspendarea cursurilor la clasă pentru o singură zi.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a anunțat printr-un comunicat de presă că “toţi elevii clasei respective se află izolaţi la domiciliu, sub monitorizarea reprezentanţilor DSP Timiş.”

Contactată de Edupedu.ro, inspectorul școlar general din Timiș, Aura Danielescu, a declarat că “cei 6 contacți [din totalul de 20 de elevi] bănuim că sunt izolați. Restul sunt acasă, cu cursurile suspendate pentru ziua de astăzi, deși în comunicatul de presă cei de la DSP spun că sunt izolați. Cum poți să îi izolezi, dar să suspenzi cursurile o singură zi?

Din păcate, Inspectoratul Școlar Județean are atribuții limitate, în acest caz. Dacă ar trebui eu să decid să suspend cursurile, ar fi imposibil. Ultima discuție pe care am avut-o cu cei de la DSP a fost că cei, din cei 21 de copii de la clasă, cu tot cu profesoara, doar 6 sunt considerați contacți și profesoara. Restul copiilor nu se consideră contacți, deși au stat împeună 2 ore să aștepte practica, au considerat cei de la DSP. Aseară mi s-a spus că pentru restul de 15 copii din clasă, cei care nu sunt considerați de DSP contacți, nu vor fi în izolare la domiciliu, ci dirigintele le va spune copiilor că este normal să stea acasă. În procesul verbal scrie că se suspendă cursurile doar pentru azi, doar la clasa copilului, ceea ce înseamnă că nu sunt izolați. Deci cursurile efectiv sunt suspendate pentru data de azi. S-au recoltat probe celor 6 contacți. Mi-au zis că se iau prin sondaj de la ceilalți și li se mai recoltează în ziua a 13-a. Azi avem din nou, la ora 10:30, Comitet de Urgență și nu ne lasă să spunem numele școlii. Din cauza asta, aseară eram sub asediu, sunau la telefon toți părinții să ne întrebe dacă este vorba despre școala lor. Până la urmă, presa a spus școala. Este o secretomanie care a dus la panică; nu știm cu certitudine ce fac cei de la DSP și care sunt deciziile pe care le iau. Sunt profesori care au cursuri în mai multe școli. Mă sună directorii și mă întreabă: primim acei profesori la școală? Teama mea este susținută de faptul că dacă în Timișoara – oraș cu curse cu Italia permanente și care nu sunt sistate – se va răspândi virusul și ajunge în școli… Gradul de periculozitate nu este atât de ridicat, dar este foarte ușor de transmis, pentru că vorbim de copii, care nu respectă regulile de igienă atât de strict, care au prin comportamentul lor alte contacte decât adulții. (…)“, scrie și G4media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *