Skip to content
Constanța Știri locale

Isprăvile lui Făgădău de la Constanța: O groapă de gunoi în loc de parc

Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, fosta mână dreaptă a lui Radu Mazăre, are pe conștiință încă o nenorocire: în locul unui parc le-a oferit constănțenilor o groapă, scrie evz.ro.

La 12 iulie, pe Facebook, primăria orașului, condusă de primarul Decebal Făgădău, se lăuda cu #Constantafrumoasa, #Constantaverde, #Constantainculori. Imaginile au fost amendate imediat de constănțeni, care au acuzat că le-a fost furată lumina naturală de imobilele construite abuziv, fără locuri de parcare, fără spații verzi.

În realitate, imobilele pentru care Făgădău a aprobat avize de construire și PUZ-uri ilegale pe când era viceprimar al Constanței și mâna dreaptă a lui Radu Mazăre, desfigurează în continuare orașul.

Încă din perioada în care la conducerea primăriei era Radu Mazăre, terenurile vizate de grupurile de interese au fost plimbate între diverși interpuși care așteptau momentul prielnic – emiterea autorizațiilor de construcție, pentru a se putea apuca de construit în zonă.

A fost și cazul terenului de 534 de metri pătrați, situat pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu la numărul 183 B (lângă sediul Camerei de Comerț, Industrie și Navigație și Agricultură). În 2009, era în proprietatea Primăriei. În 2011, era împărțit în cote egale între Zaharia Trofin Claudius și tandemul Ali Denis și Ali Ghiulbin. Ali Denis nu este orice constănțean – este fost consilier local pe listele PSD în mandatul 2012-2016 și fiul lui Ali Nurhan, și el fost consilier local PSD și manager la clubului de handbal HCM.

La final de 2013, terenul de la numărul 183 B iese din portofoliul imobiliar al familiei Ali și ajunge în activele firmei Cambela Prod, controlată de milionarul Bela Tănase, cotat în 2017 de revista Capital cu o avere estimată de 25-27 de milioane de euro. Cambela Prod este unul dintre marii investitori care se ocupă cu afaceri imobiliare în Constanţa – are în portofoliul blocuri în Mamaia, pe strada Caşin, în Faleză Nord, pe strada Biruinţei, în cartierul Coiciu. Este aceeași firmă care a trântit un bloc și în zona Abator, tot pe un spațiu verde.

Este de presupus că, la fel ca în toate tranzacțiile cu terenuri de la interpușii lui Mazăre, terenul de la 183B s-a vândut la pachet cu promisiunea că noul proprietar va fi sprijinit să obțină toate autorizațiile necesare. Inițial, proiectul de era gândit pentru 8 etaje însă, a obținut de la Primăria Constanța certificatul de urbanism pentru supraetajarea cu 2 etaje.

Într-o ședință de Consiliu Local, din aprilie 2015, la propunerea lui Decebal Făgădău, pe atunci viceprimar, s-a votat un PUZ pentru zona cuprinsă între Bulevardul Aurel Vlaicu, Strada Soveja, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, Aleea Umbrelor și Aleea Melodiei. Inițiatorul PUZ-ului a fost o altă firmă de casă a Primăriei lui Radu Mazăre –  Agexcom Internațional SRL, la rândul ei controlată 50% printr-o altă firmă de Valentin Gheorghe Ionescu, fost coleg și prieten apropiat al tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky.

Printre terenurile prinse în respectivul  PUZ intra și terenul celor de la Cambela Prod cumpărat de la Ali Denis. Consilier fiind la acel moment, tânărul Ali votează pentru aprobarea PUZ-ului care cuprindea și fostul lui teren ajuns acum la Cambela.

Cu excepția PDL, restul consilierilor au votat proiectul, cu susținerea fățișă a viceprimarului Făgădău. Acesta a insistat ca aprobarea PUZ să meargă mai departe în ciuda opoziției consilierului PDL, pe care nu s-a ferit nici să-l jignească: „Doar iniţiatorul (Agexcom – n.r.) poate să retragă, nu supuneţi o prostie la vot, supuneţi proiectul la vot!“. Așa au făcut.

Trebuie spus și că respectivul PUZ era un prim pas dintr-un demers imobiliar care ar fi permis ridicarea de de noi blocuri de locuințe pe spațiul verde cuprins între trotuar și imobilele construite înainte de 1989. De alfel, Asociaţia Verde Urban a anunţat pe pagina lor de Facebook că încă o instanţă de judecată a considerat că se impune suspendarea autorizaţiei de construire a investitorului Cambela Prod de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *