Israel-Hamas: Biden îi spune lui Netanyahu că ”încă mai crede” într-un viitor stat palestinian

Sursă foto: Pinterest

Joe Biden „încă mai crede în perspectiva şi posibilitatea” unui stat palestinian, dar „recunoaşte că va fi nevoie de multă muncă pentru a ajunge acolo”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, notează AFP.

Potrivit acestuia, preşedintele american a discutat despre poziţia sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în cursul unei conversaţii telefonice de „30 până la 40 de minute”.

A fost prima discuţie între cei doi lideri, a căror relaţie este notoriu dificilă, din 23 decembrie.

Preşedintele american a adus în discuţie, potrivit lui John Kirby, „eforturile în curs pentru a elibera ostaticii” încă deţinuţi în Fâşia Gaza, „responsabilitatea Israelului” de a proteja civilii din acest teritoriu palestinian aflat în război, precum şi „progresele” în problema litigioasă a taxelor colectate de autorităţile israeliene în Cisiordania ocupată, pe care Autoritatea Palestiniană cere să îi fie plătite.

Benjamin Netanyahu a respins joi o cerere recurentă a lui Joe Biden, şi anume coexistenţa, în viitor, a Statului Israel împreună cu un stat palestinian.

„Israelul trebuie să aibă controlul securităţii asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiţie necesară, care este în contradicţie cu ideea de suveranitate (palestiniană)”, a indicat prim-ministrul, precizând că le-a spus acest lucru direct americanilor.

Poziţia nu este nouă, dar aceste comentarii au evidenţiat încă o dată divergenţele dintre Statele Unite şi aliatul său.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL