Israelul îşi trimite şefii serviciilor de informaţii să negocieze joi la Doha

Sursa: X

Ambasadorii Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii au cerut miercuri ca reuniunea care va avea loc joi, la Doha, pentru a încerca relansarea negocierilor în vederea încetării focului în Fâşia Gaza să se încheie cu un acord, pe care l-au descris drept „urgent” pentru stabilitatea regiunii, informează EFE.

„Suferinţa familiilor este un motiv suficient pentru a fi aici, pur şi simplu în numele umanităţii, dar este extrem de urgent, pentru că face parte şi din problema menţinerii unei anumite stabilităţi în această regiune”, a declarat ambasadorul american Jack Lew la o conferinţă de presă la Tel Aviv.

Cei trei şefi de misiuni diplomatice s-au deplasat la sediul forumului care reprezintă rudele ostaticilor israelieni rămaşi captivi în Fâşia Gaza de zece luni şi care a convocat joi un nou protest la Tel Aviv pentru a cere un acord de încetare a focului prin care să fie eliberaţi pe cei dragi.

Manifestaţia denumită „Marşul ultimei şanse”, va avea loc în timp ce negociatori din SUA, Qatar, Egipt şi Israel se întâlnesc la Doha şi în contextul presiunii suplimentare a unui posibil atac de represalii din partea Iranului pentru asasinarea liderului politic şi negociatorului şef al Hamas, Ismail Haniyeh.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat deja marţi că speră că un armistiţiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza va descuraja Teheranul să atace.

Ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a declarat că un acord de încetare a focului va deschide „o cale către discuţii pentru a da o soluţie diplomatică în nord”, referindu-se la schimbul zilnic de rachete între Israel şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului.

Ambasadorul Germaniei, Steffen Seibert, a subliniat că aceasta este „o săptămână specială şi potenţial decisivă”.”Este timpul să (ajungem) la un acord pentru a scoate ostaticii, a face să intre în vigoare încetarea focului şi să pătrundă ajutorul necesar” în enclava palestiniană, a adăugat el.

Colegul său britanic, Simon Walters, s-a concentrat asupra suferinţei familiilor ostaticilor şi a avertizat că „nu mai pot exista întârzieri”.

După mai bine de zece luni de lupte, ofensiva israeliană în Fâşia Gaza a făcut deja aproape 40.000 de morţi şi peste 92.000 de răniţi, pe lângă aproximativ 10.000 de dispăruţi, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas.

Locuitorii din Fâşia Gaza, supuşi unor ordine de evacuare constante, sunt înghesuiţi în oraşe semi-distruse sau în tabere de corturi supraaglomerate, sub bombardamente şi grămezi de gunoaie şi moloz, fără acces la apă curentă, electricitate sau servicii de igienă de bază.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: