Israel-Hamas/ Nu există o „catastrofă umanitară” la Rafah, afirmă Benjamin Netanyahu

Sursă foto: Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat miercuri că Israelul a evitat „catastrofa umanitară” de care comunitatea internaţională se teme că s-ar putea produce la Rafah, oraş din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza care găzduieşte 1,4 milioane de oameni şi de o săptămână face obiectul unei operaţiuni militare israeliene, relatează AFP.

„Pentru moment aproape o jumătate de milion de persoane au evacuat zona de lupte din Rafah. Catastrofa umanitară de care s-a vorbit nu s-a produs şi nu se va produce”, a asigurat Netanyahu într-un comunicat, adăugând că forţele israeliene „luptă de-a lungul Fâşiei Gaza (…) evacuând totodată populaţia civilă şi îndeplinindu-şi obligaţiile de a răspunde nevoilor umanitare ale acesteia”.

Armata israeliană a intrat în Rafah cu tancuri pe 7 mai, iar de atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Egipt a rămas închis, deşi este crucial pentru convoaiele care transportă ajutoare pentru o populaţie ameninţată de foamete în Gaza, conform ONU.

Operaţiunea militară israeliană de la Rafah „duce la mai multe strămutări, risc de foamete şi suferinţă umană”, a deplâns Uniunea Europeană într-un mesaj publicat miercuri în care a cerut Israelului să „înceteze imediat” această operaţiune, pentru că în caz contrar relaţia sa cu UE ar putea fi pusă la încercare.

Benjamin Netanyahu a subliniat totodată miercuri, după o şedinţă a cabinetului său, că guvernul israelian nu va „recompensa îngrozitorul masacru din 7 octombrie”, justificând astfel respingerea de către executiv a recomandării adoptate săptămâna trecută de Adunarea generală a ONU, care a cerut aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: