Skip to content
Internațional Republica Moldova

Israel: Manifestaţii de susţinere a premierului Benjamin Netanyahu

nuevospapeles.com

Mii de persoane au manifestat marţi seara la Tel-Aviv în sprijinul premierului israelian Benjamin Netanyahu, inculpat săptămâna trecută pentru corupţie, relatează AFP.

”Netanyahu, poporul este cu tine” şi ”Nu dictaturii judiciare”, se putea citi pe afişe purtate de manifestanţi.

Pentru această manifestaţie, prima de la anunţarea punerii sub acuzare a şefului guvernului israelian, Likud, partidul său, a organizat autobuze care au venit din toată ţara, scrie agerpres.ro.

În timp ce voci din cadrul Likud au cerut demisia lui Netanyahu, inclusiv pe cea a fostului ministru Gideon Saar care a cerut alegeri primare pentru funcţia de preşedinte al partidului de dreapta, alţi miniştri l-au susţinut clar pe premierul israelian.

„Când premierul nostru este atacat pe toate fronturile, este timpul să ne unim şi să ne consolidăm”, a afirmat pe pagina sa de Facebook ministrul Culturii şi Sporturilor Miri Regev, un apropiat al lui Netanyahu, prezent şi el la manifestaţie.

Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie, poate rămâne în funcţie în actualul ”guvern de tranziţie”, a confirmat luni procurorul general Avichai Mandelblit, după apeluri la demisia şefului guvernului.

În situaţia actuală, cu un guvern de tranziţie, nu există obligaţie juridică pentru ca premierul să demisioneze”, a precizat procurorul, potrivit unui comunicat.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, a fost inculpat pe 21 noiembrie pentru corupţie, abuz de încredere şi fraudă în trei cazuri diferite.

După alegerile anticipate din aprilie, apoi din septembrie, Netanyahu nu a reuşit să obţină 61 de deputaţi, pragul majorităţii parlamentare, pentru a forma un guvern. Rivalul său, centristul Benny Gantz a eşuat de asemenea în această sarcină şi preşedintele israelian Reuven Rivlin a trebuit să o încredinţeze Parlamentului însuşi.

Aleşii trebuie să opteze între găsirea unui nou premier care să formeze o majoritate sau să conducă ţara spre un al treilea tur de scrutin în mai puţin de un an, până la 11 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *