Israelul anunţă că a lovit cartierul general al spionajului Hezbollah. Incursiunea în Liban continuă

Sursa foto: freepik

Israelul a anunţat joi că a bombardat sediul serviciului de informaţii al Hezbollah, în apropiere de Beirut, în timp ce luptele terestre, însoţite de lovituri aeriene, au continuat în sudul Libanului împotriva mişcării armate susţinute de Iran, relatează AFP.

După o campanie de bombardamente aeriene masive împotriva Hezbollah, soldată cu sute de morţi în Liban, armata israeliană desfăşoară de luni operaţiuni terestre în mai multe locuri din sudul ţării, unul dintre fiefurile puternicei mişcări libaneze susţinute de Iran.

Între timp, aviaţia israeliană îşi continuă loviturile aeriene, în special asupra Beirutului şi a suburbiilor sale, dintre care una a lovit joi „cartierul general de informaţii” al Hezbollah din apropierea capitalei libaneze, a anunţat armata (IDF). Armata a difuzat o înregistrare video de slabă calitate care arată o lovitură ce distruge ceea ce pare a fi o clădire izolată pe un deal.

La aproape un an de la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamasului palestinian pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, Israelul a anunţat la jumătatea lunii septembrie că îşi mută grosul operaţiunilor pe frontul din nord, la frontiera cu Libanul.

Israelul susţine că doreşte să slăbească Hezbollah, aliat al Hamas, şi să permită întoarcerea celor aproximativ 60.000 de locuitori din regiunile de frontieră, strămutaţi de un an de tirurile neîncetate de rachete ale mişcării către nordul Israelului.

REŢEA DE TUNELURI, SUB NASUL FORŢELOR ONU

Joi, armata libaneză a afirmat că a ripostat la focul Israelului în sudul Libanului pentru prima dată într-un an, după ce doi dintre soldaţii săi au fost ucişi. În conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului anterior dintre Israel şi Hezbollah în 2006, armata libaneză este desfăşurată în sudul Libanului alături de forţele de menţinere a păcii ale ONU.

Dar Hezbollah a menţinut o prezenţă discretă în regiune, unde experţii cred că a săpat o reţea importantă de tuneluri.

Războiul – acum deschis – între Israel şi Hezbollah este însoţit de o escaladare între Israel şi Iran, care a tras marţi 200 de rachete pe teritoriul israelian, ceea ce a dus la ameninţări încrucişate de represalii între cele două ţări şi la noi temeri privind o conflagraţie extinsă în Orientul Mijlociu.

Iranul a declarat că se răzbună pentru asasinarea lui Hassan Nasrallah, liderul mişcării islamiste şiite, care a murit la 27 septembrie într-un atac israelian lângă Beirut, şi a lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care a fost ucis la 31 iulie într-un atac la Teheran atribuit Israelului.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că „discută” cu Israelul despre posibile lovituri împotriva instalaţiilor petroliere iraniene.

15 COMBATANŢI HEZBOLLAH UCIŞI JOI

În a patra zi de operaţiuni terestre în sudul Libanului, armata israeliană a anunţat joi că 15 combatanţi Hezbollah au fost ucişi într-un raid aerian asupra „clădirii municipalităţii Bint Jbeil”, în apropiere de frontieră, unde, potrivit acesteia, „erau depozitate cantităţi de arme”.

De asemenea, armata le-a cerut locuitorilor a 25 de sate din sudul Libanului să plece.

La rândul său, Hezbollah a afirmat că a respins două incursiuni israeliene în apropierea frontierei, într-un caz declanşând dispozitive explozive.

De asemenea, Hezbollah a declarat că a tras joi rachete asupra Tiberias, un oraş din nordul Israelului situat la aproximativ treizeci de kilometri de frontieră.

Joi este sărbătoare legală în Israel cu ocazia Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc.

CONFRUNTĂRILE CONTINUĂ

Armata israeliană, care a anunţat moartea a opt soldaţi începând de luni în sudul Libanului, a spus că a desfăşurat o a doua divizie ca întăriri.

Un atac israelian a lovit centrul Beirutului înainte de zori, lovind „centrul de protecţie civilă” al Hezbollah din Bachoura, o zonă dens populată, potrivit mişcării. Şapte persoane au fost ucise, potrivit serviciilor de salvare ale Hezbollah.

Noi lovituri au lovit şi suburbiile sudice ale Beirutului, părăsite de locuitori, de unde s-au ridicat coloane de fum.

Agenţia de presă libaneză ANI a raportat lovituri în sudul şi estul Libanului, dar şi în oraşe din afara acestor bastioane tradiţionale ale Hezbollah.

În ciuda campaniei de lovituri, în care Israelul a afirmat că a ucis „majoritatea” liderilor Hezbollah, mişcarea a declarat că va continua să lupte împotriva „inamicului”.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 1.928 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, dintre care mai mult de 1.000 de la exploziile dispozitivelor de transmisie ale Hezbollah din 17 şi 18 septembrie, atribuite Israelului, şi de la începerea bombardamentelor aeriene masive din 23 septembrie împotriva sudului şi estului ţării şi a suburbiilor sudice ale Beirutului.

Peste 40 de salvatori şi pompieri au fost ucişi în trei zile de loviturile israeliene, potrivit autorităţilor.

Guvernul estimează că aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost strămutate.

Între timp, ofensiva israeliană continuă şi în Fâşia Gaza, devastată şi aflată sub asediu de un an, chiar dacă bombardamentele au scăzut în intensitate. Joi, şapte persoane au fost ucise de loviturile israeliene în diferite sectoare ale teritoriului palestinian, potrivit Apărării Civile.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: