Israelul răspunde CIJ că ofensiva sa de la Rafah nu pune în pericol existenţa palestinienilor

Sursa foto: X

Israelul a reacţionat vineri la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care i-a ordonat să stopeze imediat ofensiva sa de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, afirmând că această ofensivă nu prezintă niciun risc existenţial pentru ‘populaţia civilă palestiniană’, transmite AFP.

‘Israelul nu a purtat şi nu va purta operaţiuni militare în zona Rafah care să creeze condiţii de viaţă susceptibile să conducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau în parte’, a dat asigurări un comunicat comun al Ministerului de Externe şi Consiliului securităţii naţionale.

CIJ s-a pronunţat în legătură cu o cerere a Africii de Sud de a ordona oprirea ofensivei israeliene în Gaza, Pretoria acuzând Israelul de ‘genocid’.

CIJ a ordonat de asemenea Israelului să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah, între Egipt şi Fâşia Gaza, închis de când Israelul a luat controlul de partea palestiniană, pe 7 mai.

‘Israelul va continua să permită ca punctul de trecere de la Rafah să rămână deschis pentru intrarea asistenţei umanitare prin partea egipteană a frontierei’, mai afirmă comunicatul, avertizând că Israelul ‘va împiedica grupările teroriste să controleze trecerea’.

Hotărârile CIJ sunt juridic constrângătoare, însă Curtea de la Haga nu are la dispoziţie niciun mijloc de a le face respectate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: